31.8.2018. 21:15
3
Muriz Memić ponovo pisao VSTV-u: Moje sumnje u rad disciplinskog tužioca su opravdane
Otac ubijenog mladića Dženana Memića Muriz Memić ponovo je uputio dopis Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) navodeći da su njegove sumnje u rad Ureda disciplinskog tužioca (UDT) bile opravdane, te da do danas ništa nije poduzeto po prijavama koje je podnosio protiv glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić.

Memić je krajem juna pisao VSTV-u izražavajući sumnje u objektivnost rada disciplinskog tužioca VSTV-a u predmetu ubistva njegovog sina.

- Raspolažemo informacijama koje ukazuju na bliskost i dugogodišnje prijateljstvo glavne tužiteljice KS Dalide Burzić i glavnog disciplinskog tužioca Alene Kurspahić – naveo je tada Memić.

U drugom dopisu koji je uputio predsjedniku VSTV-a Milana Tegeltiji i svim članovima VSTV-a Memić navodi da odgovor koji je dobio od Ureda disciplinskog tužioca smatra „provokacijom i potcjenjivanjem žrtve zločina“. On navodi da i njegovo strpljenje i njegove porodice ima kraj, te da je „sve poprimilo razmjere torture i nehumanog postupanja prema nama.“

- Evidentno je da Ured glavnog disciplinskog tužioca nije shvatio ozbiljnost predmeta i očigledne propuste u radu Tužilaštva KS, kao i drugih organa (Tužilaštvo FBiH, MUP KS, FMUP itd).

Memić traži hitno djelovanje Ureda glavnog disciplinskog tužioca zbog činjenica koje je i ranije navodio. Podsjeća da su glavna tužiteljica Dalida Burzić i drugi tužioci „namjerno vodili istragu u pogrešnom smjeru“, da je Burzić davala izjave o povredama Dženana Memića prije nego je to uradio vještak medicinske struke, da je davala netačne podatke u Skupštini KS o broju tužilaca koji su radili na predmetu Memić itd.

On u svom dopisu navodi da je Burzić počinila više disciplinskih prekršaja, kao i drugi tužioci, ali da UDT još ništa nije učinio po tom pitanju. On je članovima VSTV-a dostavio i odgovor UDT-a koji je dobio 17. jula, a koji potpisuje zamjenik glavnog disciplinskog tužioca Mirza H. Omerović.

U tom odgovoru navedeno je da ne mogu Memića obavijestiti o „poduzetim radnjama Ureda u istrazi s obzirom na njihovu povjerljivost“.

- Istraga će biti okončana u zakonskom roku, a dužina njenog trajanja ovisit će i o trajanju pravosudnih postupaka, te postupka utvrđivanja zakonitosti rada tužilaštva, imajući u vidu i raspoložive resurse Ureda, kao i njegove poslovne obaveze – navodi Omerović.

Predmet Dženan Memić je odavno postao slika stanja našeg pravosuđa, piše Memić, pa Vas po ko zna koji put, kao i otac nevino ubijenog djeteta, pozivam da radite ono za šta ste plaćeni i time sačuvate i vlastiti obraz i čast samog pravosuđa.  

(NAP/Amila Alijagić)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.