5.9.2018. 12:59
0
Podignuta optužnica protiv Slobodana Ćurčića: Ubio dva Bošnjaka, a nakon toga silovao jednu djevojku
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Slobodana Ćurčića, rođenog 1970. godine u Foči, nastanjenog u Crnoj Gori.

Optuženi Ćurčić se u dvije tačke optužnice tereti da je 1992., na području Foče, počinio ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, postupao protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je u svojstvu pripadnika VRS, tokom 1992. godine, za vrijeme napada na selo Hum u općini Foča, pucajući iz vatrenog oružja počinio ubistvo dvoje civila bošnjačke nacionalnosti.

Također, optuženi se tereti da je zajedno sa drugim osobama sudjelovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti te lično počinio silovanje jedne osobe.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 13 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem oko 50 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.