6.9.2018. 15:20
0
Govedarica: Da li nam trebaju Thompson i 'šahovnica' u RS
Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica održao je vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o eventualnoj uspostavi trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini kao i o odnosu MIlorada Dodika i Dragana Čovića.

Govedarica je poručio da je "Čovićev program o dodatnoj federalizaciji BiH opasnost za RS". Kako je kazao, "priča o trećem entitetu u BiH štetan je plan po srpski narod koji živi u Republici Srpskoj. Poručio je da će "SDS zajedno sa svim svojim političkim partnerima učiniti sve da taj plan zaustavi i osujeti'', piše N1.

"Sasvim je jasno da je taj program i plan u potpunosti legitiman sa stanovišta HDZ-a i Dragana Čovića. Riječ je o legitimnom političkom stavu i legitiman poltički cilj HDZ-a. Ali, problem za sve nas i Republiku Srspku predstavljaju oni ljudi koji podržavaju i rade sve za hrvatske interese u BiH. Potpisivajući taj sporazum Dodik mora da zna da je napravio štetu po interese Republike Srspke is srpskog naroda. Koncept trećeg entiteta je propao", kazao je Govedarica.

Tvrdi da je "veoma opasno da Dodik bude srpski član Predsjedništva BiH, opasno za RS, srpski narod i za sve pozicije RS, a koje su definisane Dejtonskim sporazumom''.

"Upozoravam javnost i Dodika da je to itekako opasno i štetno i nije u interesu RS i da se okane tog posla. Da li treba da građani u Derventi, Šipovu, Šamcu budu pod 'šahovnicom'? Da li nam treba 'šahovnica' u RS? Da Srbi iz RS sutra u jednom novom entitetu i jednoj novoj jedinici gledaju obilježavanje Oluje i Maestrala, da slušaju Thompsona? Sve te iluzije koje su definisane, ja sam uvjeren da će gospodin Ivanić zaustavit. Dodik je već pokazao ranije da je radio za hrvatske interese, a protiv interesa Srba u RS. Tajno je potpisao sporazum bez znanja Vlade RS. Da li jer to uradio u interesu Srba i RS? Onaj koji je predao jasenovačku građu predaće svoj narod i RS. 23. februara 2001. godine pred anketnim odborom o predaji jasenovačke arhivske građe gospodin Dodik je kazao da je to uradio zbog hitnosti bez znanja Vlade RS", poručio je Govedarica.

Na upit reporterke N1 o tome kakvi su odnosi SDS-a i HDZ-a s obzirom da su koalicioni partneri na državnom nivou, GOvedarica je kazao da poštuje sve političke organizacije.

"To za mene nije problem, to je legalan politički stav gospodina Čovića i HDZ-a. Ne brine me Čović već Milorad Dodik koji sutra u ulozi člana Predsjedništva može napraviti veliku štetu", kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica, piše N1.

(Alen Avdić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.