16.9.2018. 15:30
2
Šira koalicija lijevih i novoosnovanih stranaka eliminisat će SDA iz vlasti u Kantonu Sarajevo
Prva trećina predizborne kampanje je prošla, a političke stranke već počinju govoriti o mogućim postizbornim koalicijama. Sigurno je da će jedni od najinteresantnijih rezultata biti za Skupštinu Kantona Sarajevo gdje se za 35 zastupničkih mjesta bori više od dvadeset političkih stranaka i stotine kandidata.

Aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo čine SDA, SBB, BPS uz još nekoliko „samostalnih“ zastupnika.

Kada je SDA 2014. godine u Skupštini KS osvojila 10 mandata niko nije mogao ni pretpostaviti da će kraj mandata dočekati sa krnjim sastavom s obzirom da su iz SDA izašli Elmedin Konaković (bio premijer, ali osvojio poziciju u Skupštini KS), Kemal Ademović i Elvedin Okerić. Njih trojica zajedno su osvojili više od 22.000 glasova. U junu 2018. godine Klub SDA, ali ne i stranku napustio je Safet Mešanović.

Prema analizama političkih analitičara s obzirom na veliki broj političkih stranaka, teško da će ijedna od njih imati više od pet zastupnika. Ukoliko i bude više, to će biti isključivo zahvaljujući „zvučnim imenima“ koja bi mogla povući dobar dio glasačkog tijela. Primjerice, SDA je za nosioca liste stavila Semira Efendića, aktuelnog načelnika općine Novi Grad koji je na lokalnim izborima 2016. godine osvojio skoro 30.000 glasova. Unutar SDA, kako se može čuti, ima i onih koji su nezadovoljni ovakvom listom s obzirom da je Efendić čak spominjan i kao nezavisni kandidat. S druge strane, neki su u strahu za svoje pozicije s obzirom da je SDA u Sarajevu podijeljena na više struja. 

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) za nosioca liste u KS stavila je Ibrahima Hadžibajrića, aktuelnog načelnika starogradske općine i predsjednika stranke. Njemu je na izborima 2016. godine kao nezavisnom kandidatu povjerenje dalo skoro 11.000 glasača i pored brutalne medijske kampanje SDA-ovog kandidata.

Najmlađa politička stranka koja prvi put izlazi na izbore, ali sa poznatim licima je Narod i pravda čiji je predsjednik Elmedin Konaković sa više od 10.000 glasova ušao u Skupštinu KS. Konaković je i nosilac liste. Ono što je sigurno je da će se glasačko tijelo koje je po tradiciji glasalo za kandidate SDA, sada ipak podijeliti i to na tri političke stranke računajući i Nezavisni blok Senada Šepića. Nosilac liste NB-a je ugledni neurohirurg Kemal Dizdarević. Konaković i Šepić već su najavili postizbornu koaliciju.

S druge strane, lijevi blok stranaka SDP BiH, Demokratska fronta, Građanski savez, Naša stranka mogli bi uz podršku Naroda i pravde, Nezavisnog bloka i NBL-a činiti širu koaliciju ukoliko zaista budu htjeli raditi u interesu građana Kantona Sarajevo. Ovoj koaliciji mogao bi se pridružiti i Savez za bolju budućnost čime bi se u potpunosti eliminisala SDA iz vlasti u Kantonu Sarajevo.  

Stranke čije je liste za Kanton Sarajevo ovjerila Centralna izborna komisija su:

SDP BiH, SDA, BOSS, Stranka penzionera, Naša stranka, A-SDA, SBB, DF, Prva stranka, Socijal demokratski front BiH, Unija socijaldemokrata BH, Građanski savez, Nezavisni blok, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Narod i pravda, Novi bošnjački pokret, Koalicija za Kanton Sarajevo – Sarajevska priča, HDZ BiH-HNS, Liberalna stranka LS, Srpska lista, BPS-Sefer Halilović, Stranka za BiH. 


(Patria / Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.