21.9.2018. 9:13
0
Prof. Velagić: Osnovica ostaje 300 KM, Kolektivni ugovor potpisujemo naredne sedmice
Predsjednik Sindikata Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Jasmin Velagić kazao je za agenciju Patria da danas neće biti potpisan Kolektivni ugovor sa Vladom KS s obzirom da žele usaglasiti dužinu trajanja ugovora i način obračuna minulog rada. On će održati sastanak sa pomoćnikom ministra za visoko obrazovanja Sifetom Kukuruzom.

Prof. Velagić ponovio je da dogovorena osnovica iznosi 300 KM te da se to neće promijeniti. 

- Očekujem da Kolektivni ugovor potpišemo u ponedjeljak ili utorak kako bi ga Vlada KS mogla prihvatiti - kaže Velagić za Patriju. 

On je istakao da se prvi put u historiji UNSA-e rješava pitanje kolektivnog ugovora u skladu sa Zakonom o radu.

Velagić je ponovio da su izračunali plaće na organizacionim jedinicama UNSA-e (fakulteti/instituti/akademije) koje će biti znatno povećane, a Vlada KS će povećati izdvajanja za UNSA. 

- Redovni profesori imat će 2.700 KM osnovnu plaću bez minulog rada, dok će vanredni imati oko 2.460 KM. Došlo je do povećanja plaća i za docente pa će tako imati 2.280 KM, dok će plaća višeg asistenta biti 1.560 KM, a asistenta 1.300. Do sada su asistenti imali plaću oko 800 KM – kazao je Velagić. 

Velagić je kazao da su napravili jasnu računicu i analizu te da nema razloga za strah da će biti umanjene plaće neakademskom osoblju. 


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.