26.9.2018. 10:56
1
Dr. Stevanović uoči sjednice Komore: Danas ljekari spašavaju zdravstvo
Ljekarska komora Kantona Sarajevo danas od 14 sati bira novog predsjednika, na Skupštini koja se održava na Kliničkom centru Univereziteta u Sarajevu. Kandidati su profesor Ismet Gavrankapetanović iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i doc. dr. Zaim Jatić iz JU Domovi zdravlja.
Oko 150 ljekara te Nezavisni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije podržali su kandidaturu dr. Gavrankapetanovića. Nezvanično, dr. Jatić ima podršku generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dr. Sebije Izetbegović.

Uoči Izborne Skupštine Komore, ljekari, dio delegata današnje Skupštine prijavili su snažan pritisak sa Kliničkog centra. Od njih se traži podrška dr. Jatiću. Osim toga, očekuje se da bi današnje glasanje moglo biti javno, što se također tumači kao pritisak da niti jedan delegat koji u Komori predstavlja KCUS ne bi u tajnosti podržao dr. Gavrankapetanovića. Dio delegata Komore sa KCUS-a u utorak je bio i na razgovoru kod dr. Enre Suljić, direktorice Instituta za naučno istraživački razvoj i jedne od prvih saradnica dr. Izetbegović.

„To bi bilo protuzakonito. Statut Ljekarske komore poznaje isključio tajno glasanje“, izjavio je ranije za Patriju prim. dr. Fahrudin Kulenović, bivši predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

„Ljekarsku komoru politika je otela od ljekara protuzakonito i početkom 2017. godine. Upravo to dokazujem na sudu“, dodao je Kulenović, objašnjavajući da je Skupština Ljekarske komore u januaru prošle godine, kada je za njenog predsjednika izabran pedijatar iz Kliničkog centra dr. Raho Spahović, bila nezakonita, "jer su o sudbini Komore odlučivali ljudi koji nisu bili ni članovi Komore."

Dugogodišnji predsjednik Upravnog odbora Ljekarske komore KS, dr. Dragan Stevanović, izjavio je da „javno glasanje može tražiti samo onaj ko se boji volje doktora i ko sve realizuje na strahu i prijetnjama“.

Citrajući pruku dr. Stavanovića Avaz navodi da bi u slučaju javnog glasanja dio delegata napustio današnju Skupštinu Ljekarske komore.

„I u ovom momentu sve mogu ako hoće, ali nasilu. Zato se zdravstvno na ovoj sjednici od takvih mora spasiti“, rekao je dr. Stavanović.


Transparency International u BiH (TI BiH) objavio je nedavno „Analizu slučaja zarobljene države u zdravstvenom sektoru Kantona Sarajevo“, u kojoj navodi da je zdravstvena zaštita u Kantonu Sarajevo stavljena pod strogu kontrolu dr. Sebije Izetbegović, koja je članica Stranke demokratske akcije (SDA) i supruga predsjednika te stranke.

Iz Transparency International navode da otkako je Sebija Izetbegović imenovana za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, tri glavna stuba sistema zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo su stavljena pod strogu kontrolu dr. Izetbegović. „Tri glavna stuba sistema zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo – Univerzitetski klinički centar Sarajevo, Medicinski fakultet Državnog univerziteta i Ljekarska komora Kantona Sarajevo – stavljena su pod strogu kontrolu Izetbegović, istaknute članice SDA", navodi se u analizi Transparency International.

Biografije kandidata

Dr. Zaim Jatić je specijalista porodične medicine. Uposlen je u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Radi u Domu zdravlja u Vrazovoj. Predsjednik je Udruženja porodične medicine Kantona Sarajevo.

Profesor Ismet Gavrankapetanović ugledni je ortoped. Medicinski fakultet u Sarajevu završio je 1986. Član je brojnih domaćih i međunarodnih ljekarskih asocijacija, među njima i Američke akademije ortopedskih hirurga, član je Kraljevskog koledža hirurga iz Londona, Britanske ortopedske asocijacije, Evropskog udruženja sportske traumatologije, član je i Britanskog udruženja hirurga lakta i ramena... Trenutno je zaposlen u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.


(NAP/Alen Avdić)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.