27.9.2018. 16:15
0
Nastavak dokaznog postupka u predmetu Adnan Mrkva i drugi
Suđenje Adnanu Mrkvi, Amelu Ćapinu, Adisu Biberoviću i Arifu Malićiju te pravnim osobama - "Mrkva" d.o.o. Sarajevo i "Mrkva Group" d.o.o Sarajevo, koji se terete za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) unakrsnim i direktnim ispitivanjem svjedokinje optužbe Amile Hadžieminagić.

Svjedokinja je potvrdila da je na temelju ugovora o djelu tokom oktobra/novembra 2015. godine radila u „Mrkva Group“ d.o.o., te da je to bilo povremeno, po nekoliko sati dnevno, budući da je u isto vrijeme bila prijavljena u jednoj osnovnoj školi gdje je odrađivala pripravnički staž za nastavnicu b/h/s jezika.

Kazala je da je bila angažirana na pripremi pologa pazara i njegovom razvrstavanju budući da je uključivao više poslovnica/prodajnih mjesta, nakon čega je radila na unosu podataka u računar putem određenog programa, navodeći da je manji dio novca deponovan u kasu te da je bio u funkciji izmirenja određenih obaveza, poput toplog obroka za radnike i sl.

Svjedokinja je navela i da je prilikom rada u „Mrkva Groupu“ bila u kontaktu isključivo s Erminom Špiljom (ranije sklopio Sporazum s Tužiteljstvom), te da je s njim dogovarla način obavljanja poslova kao i naknadu za rad.

Prema kazivanju svjedokinje, Arif Malići (četvrtooptuženi) donosio je fascikle iz poslovnica/radnji u kojima su se, pored novca, nalazili i određeni dokumenti, fakture...

Svjedokinja, nadalje, navodi da je njena sestra, zaposlena u sklopu „Mrkva Grupa“  bila prijavljena i da je redovno dobijala platne liste, a da je plaću primala putem računa.

Optužnica, Adnana Mrkvu tereti da je organizirao kriminalnu grupu koja je od početka 2012. do kraja 2015. godine, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca, oštetila budžete i vanbudžetske fondove u Federaciji BiH za najmanje 3.357.938,35 KM.
 
Kako se u optužnici navodi, Adnan Mrkva i Amel Ćapin koristili  su novac iz "crne blagajne" za finansiranje vlastitih i potreba svojih porodica te su utajom poreza izbjegli plaćanje poreza u iznosu od najmanje 3.357.938,35 KM, koliko su stekli protupravne imovinske koristi.
 
Optužnicom je predloženo i da se od optuženih trajno oduzme imovina stečena krivičnim djelom, i to - tri poslovna prostora, kuća, stan, putnička motorna vozila te novac u iznosu od 156.000 KM.


(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.