28.9.2018. 16:00
0
Novi prigovor CIK-u protiv Milorada Dodika
Građanski savez sutra će podnijeti prigovor Centralnoj izbornoj komisiji protiv SNSD-a i Milorada Dodika zbog kršenja Izbornog zakona te Pravilnika o prijavi i uslovima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima, saopšteno je iz ove stranke.

- Na predizbornom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik, održanom u Zvorniku, 25. septembra, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik dao je izjave koje su u suprotnosti sa sa Ustavom BiH, Izbornim zakonom, te Pravilnikom o prijavi i uslovima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2018. godine - ističu iz GS-a.

Iz GS-a navode kako je Dodik prekršio i član 7 Izbornog zakona prema kojem su zabranjene prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata.

- Na osnovu iznesenog, nesumnjivo je da je Milorad Dodik, u svojstvu kandidata za Predsjedništvo BiH iz reda srpskog naroda prekršio obaveze iz izjave iz člana 3. Pravilnika o prijavi i uslovima za ovjeru političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2018. godine, pripisane Izbornim zakonom Član 1.13 kojim se obavezuju „politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat(i)“ da će se „u svojim aktivnostima pridržavati Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda je nazivajući entitet Republika Srpska „srpski nacionalni i narodni grunt“ prekršio Član 7 Izbornog zakona, stav 7, koji zabranjuje korištenje jezika „koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Konačno, izjavama na predizbornom skupu u Gacku, Milorad Dodik je nedvojbeno prekršio Član 7 Izbornog zakona, stav 4, koji zabranjuje „prijetnje pristalicama drugih političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisnih kandidata“.

Na temelju navedenog, smatramo da Centrana izborna komisija, u skladu sa jasnim zakonskim odredbama, Milorada Dodika mora diskvalifikovati iz izbornog procesa - piše u prijavi koju je potpisao predsjednik GS-a Nihad Čolpa.


(Patria / Lejla Trle)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.