29.9.2018. 18:40
0
Blizu stotinu migranata u parku pored Željezničke stanice
Blizu stotinu migranata nalazi se u parku pored Željezničke stanice u Sarajevu. Najveći dio njih planira prespavati pod otvorenim nebom iako će se temperatura spustiti do nule, dok dio njih želi prespavati u holu stanice.

Većinom se radi o mladim  muškarcima, i nekoliko porodica sa djecom. 

Grupa migranata rekla je novinaru Patrije da su iz Pakistana, te da žele u Evropsku uniju i to prije jesenjih kiša.
Posljednjih sedmica vlasti u Bosni i Hercegovini govore o smanjenom ulasku migranta u zemlju. Na pitanje koliko migranata je u BiH bilo zaključno sa krajem avgusta, te koliko je migranata ukupno ušlo u BiH od 1. januara ove godine, iz Ministarstva sigurnosti ističu:

„O početka godine do danas otkriveno je i registrirano 15.433 migranata. Broj migranata koji trenutno borave na teritoriji BiH u posljednje vrijeme je drastično smanjen i taj broj se kreće između 1.500 i 2.000 osoba.“ 

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić pak iznosi drugačije podatke: „Dolazak migranata na područje BiH prati raniji kontinuitet i nije u opadanju kako to tvrde pojedini političari“, rekao je Galić nakon razgovora sa direktorom Savezne policije Njemačke Diterom Romanom početkom sedmice u Trebinju.

Iz opozicije kao i civilnog sektora smatraju da je jedan od ključnih problema migrantske krize u BiH politizacija ovog problema, što je utjecalo na to da vlasti do danas nemaju tačan podatak koliko u ovom momentu migranata boravi u Bosni i Hercegovini, kao ni okvirne procjene koliko migranata na području zemlje boravi potpuno ilegalno.

U BiH do danas postoje nekoliko legalnih izbjegličkih kampova, poput onog u Salakovcu kod Mostara, u Bihaću, Cazinu, kod Trnova, a uskoro će migranti biti smiješteni i u kasarnu u Hadžićima. Veliki broj migranata koji su ušli u zemlju spava u parkovima ili po iznajmljenim stanovima.

Jedan od sagovrnika Patrije iz Ministarstva sigurnosti, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, ističe brojku od oko stotinu migranata koji skoro svaki dan uđu u BiH, i to na granici sa Srbijom. Policija bh. entiteta Republika Srpska ih propušta kroz taj dio Bosne i Hercegovine da dođu do Federacije, ali im ne dozvoljava boravak na prostoru RS-a.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.