2.10.2018. 9:17
0
"Rakija sa predsjednikom je bila predstava, mnogi to znaju"
Radnici Željeznica Republike Srpske održali su jučer polusatni štrajk upozorenja jer uprava Željeznica nije ispoštovala rok do kraja septembra da riješi pitanja kolektivnog ugovora.

Ukoliko se danas ne postigne dogovor s upravom, za četvrtak, 4. oktobra, najavljen je veliki protest u Doboju. Željeznice Republike Srpske radnicima po osnovu pravosnažnih presuda duguju oko 20 miliona maraka, piše N1.

"Bahata politika je dovela Željeznice do ovoga. Ja sam bio prvi jedan od inicijatora tužbe protiv Željeznica RS, dobili smo presudu na Sudu i nikada nismo vidjeli novac. Ovo što se dešava bez kolektivnog ugovora je javašluk. Radnik u RS-u na koljenima i u blatu i nema trenutno sindikalne organizacije koja će mu pružiti ruku da ga digne. Od osam sindikata, pet ne služi ničemu. To su direktorski sindikati, samo napravljeni da odvajaju članstvo. Najgore od svega što se to svelo na nekakve organizacije ljetovanja. Sama činjenica da mi prvomajske proteste imamo samo kada nije izborna godina dovoljno govori", kazao je za N1 Boris Šukalo, bivši sindikalac u Željeznicama RS i dodao:

"Dok god nema opšteg kolektivnog ugovora nema ništa i morati će biti jedan sindikat koji se bori za radnike u RS".

Iako je prošlog puta predsjednik RS Milorad Dodik posjetio radnike i iako se činilo da je postignut dogovor koji je proslavljen zajedničkom rakijom, Šukalo kaže da je riječ o predstavi.

"Famozna rakija sa predsjednikom je bila za radnička prava i radničku klasu. Dogovor je postignut prije te famozne rakije, u kancelariji Sindikata, tog jutra. To jutro je nama uplaćeno pet i po miliona. Rakija je bila predstava, to mnogi znaju. Najgore je što su izmanipulisali sa tim stvarima", kazao je za N1.

(Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.