4.10.2018. 17:45
0
"Sve ide u pravcu da nepokretna kćerka i ja idemo na ulicu, a to neću. Ako treba zapaliću nas"
Dragica Gavrić iz Doboja, samohrana majka teško bolesne i nepokretne Gordane, protestovala je danas ispred Gradske uprave da bi ukazala na svoj loš materijalni položaj i rizik da ostane bez stana, te uputila apel za pravnu ili drugu vrstu pomoći.

Gavrić je rekla da se na ovaj čin odlučila kako bi od nedležnih organa dobila pravnu ili drugu vrstu pomoći da zadrži stan koji je naslijedila od preminulog supruga, a koji može da izgubi zbog duga Fondu stanovanja Republike Srpske koji sa kamatama iznosi oko 7.000 KM.

"Sve ide u pravcu da nepokretna kćerka i ja idemo na ulicu, a to neću. Ako treba zapaliću nas ", rekla je Gavrić.

Ona kaže da je korisnik porodične penzije u iznosu od 250 KM, a da za nepokretno djete prima 150 KM.

"Na relaciji sam stan-bolnica. Dok platim za lijekove djetetu, ono što ostane platim komunalije i za stan, ali to nije dovoljno", rekla je Gavrić, koja se hrani u Narodnoj kuhinji.

Gavrić je navela da je u ranijem periodu dobijala jednokratnu pomoć i od gradonačelnika Obrena Petrovića, koji se, kako je navela, zauzeo da će pokušati riješti problem sa stanom, ali da do sada ništa nije urađeno.

Direktor Centra za socijalni rad Doboj Olivera Nedić rekla je Srni da je Gordana korisnik prava na tuđu njegu u visini od 20 posto na iznos prosječne plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, te će joj biti priznato pravo na ličnu invalidninu, kao i da je korisnik porodične penzije, te da periodično, u skladu sa zakonom, koristi pravo na jednokratnu pomoć.

Ona je istakla da Centar za socijalni rad ovoj porodici u skladu sa zakonskim okvirom maksimalno izlazi u susret.



(SRNA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.