4.10.2018. 22:15
0
Eric Nelson: Ciljane sankcije mogu biti učinkovit odgovor
Eric George Nelson, nominovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, kazao je danas tokom saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove Senata, da će, ukoliko bude imenovan, jedna od njegovih osnovnih misija biti ''širenje prosperiteta'', prenosi N1.

Govoreći o prioritetima, Nelson je poručio da će promovirati učinkovitu vlast i vladavinu zakona. Istakao je da ''ciljane sankcije mogu biti učinkovit odgovor'' ukoliko mir i stabilnost budu ugrožene.

- Sjedinjene Države su sigurnije i prosperitetnije kada je Europa uistinu stabilna i prosperitetna. Kada je 100.000 bh. građana izgubilo živote, a dva miliona pobjeglo od rata ranih devedesetih prošlog stoljeća, Sjedinjene Države su intervenirale silom i diplomacijom da zaustave rat. Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države ostaju posvećene suverenitetu BiH i njenom teritorijalnom integritetu. Dvadesettri godine relativnog mira je veliko postignuće, ali ne možemo to uzeti zdravo za gotovo. Najsigurniji put za osiguranje obećavajuće budućnosti je integracija u euro-atlanske institucije. Nažalost, mnogi političari i dalje daju prednost etničkom nacionalizmu i svom ličnom bogaćenju nad reformama - poručio je Nelson danas tokom saslušanja.

On je dodao da će se, ukoliko imenovanje bude potvrđeno, fokusirati na nekoliko prioriteta.

- Kao prvo, širenje prosperiteta. Slaba ekonomija i korupcija podrivaju stabilnost. Reforme su ključne kako bi se smanjili porezi, olakšalo pokretanje poslova i privatizirale državne firme. Ako imenovanje bude potvrđeno, boriću se za standarde koji će osigurati da BiH postane atraktivna destinacija za uvoz i direktne investiticije SAD-a - kazao je on i nastavio:

- Dalje, promoviraću učinkovitu vlast i vladavinu zakona. Nažalost, Transparency international je rangirao BiH kao jednu od najkorumpiranijih zemalja u Europi. Nastaviću jake napore naše Ambasade da se poboljša transparetnost i odgovornost. Kada domaće institucije ne budu djelovale ili kada mir i stabilnost budu ugroženi, ciljane sankcije mogu biti učinkovit odgovor - poručio je Nelson.

Poseban akcent u njegovom radu je, kako je naglasio, briga o sigurnosti.

- Naš treći prioritet bit će unaprijeđenje sigurnosti. Sjedinjene Države će nastaviti da ulažu napore u borbi protiv malignih stranih uticaja i nasilnog ekstremizma, jačanju sprovođenja zakona i poboljšanja sigurnosti na granicama. BiH je posvećeni partner u borbi protiv terorizma i šalje snage sa ujedinjenim trupama u Afganistan.

SAD podržava stalni napredak BiH ka članstvu u NATO u i  zapadnim demokratskim vrijednostima. Treba nam snažno partnerstvo kako bi pomogli BiH da postigne mir s napretkom. Ako bude potvrđeno (imenovanje), udružiću snage s civilnim društvom, privatnim sektorom i našim europskim partnerima. Biću uporan da radim sa svim liderima u BiH, koji dijele naše ciljeve i spremni su da rješavaju korupciju i da implementiraju reforme - rekao je Nelson.

Nelson će u Sarajevu, ukoliko bude imenovan, zamijeniti dosadašnju ambasadoricu Maureen E. Cormack koja je na funkciji ambasadora od 16. januara 2015. godine.


(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.