6.10.2018. 13:06
0
Žurnal upozorava: MUP RS-a sprema izbornu krađu. Ukoliko NN osoba iz Srbije dođe u MUPRS i preda zahtjev za izdavanje lične karte, toj osobi će biti izdat obrazac LK/OI-4
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske prekršilo je najmanje dva propisa kojim se reguliše izborni proces, piše Žurnal, pozivajući se na saopćenje MUPRS-a u kojem navodi da će osobama koje tokom vikenda budu prvi put podnijele zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata dati obavještenje na obrascu LK/OI-4 kako bi mogli da ostvare biračko pravo i da će se ovo obavještenje smatrati dokumentom radi dokazivanja identiteta birača.

Iz Žurnala podsjećaju da, prema članu 5.12 Izbornog zakona BiH, građani mogu ostvariti biračko pravo prilažući samo važeće lične dokumente BiH sa fotografijom, ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Stoga, glasanje uz dokazivanje identiteta obrascem LK/OI-4 ne bi trebalo da bude dozvoljeno.

Pravilnikom o provođenju izbora u BiH, koji je usvojen na sjednici CIK-a 26. aprila, također je definirano da prilikom ulaska na biračko mjesto radi identifikacije i glasanja svaki birač mora predočiti jedan od važećih ličnih dokumenata, u skladu s članom 5.12 Izbornog zakona BiH.

- Nakon što birač dokaže svoj identitet članu biračkog odbora i njegovo ime bude pronađeno u izvodu iz Centralnog biračkog spiska, birač se potpisuje identično kao na identifikacionom dokumentu pored svog imena u izvodu iz Centralnog biračkog spiska - navedeno je u članu 19 Pravilnika o provođenju izbora u BiH. 

Prema dokumentaciji CIK-a, upotreba ovog obrasca u izbornom procesu ukinuta je 2010. godine, podsjeća Žurnal. 

- U pitanju je priprema izborne krađe. Pojednostavljeno, ukoliko nn osoba iz Srbije ili neke druge države dođe u MUPRS i preda zahtjev za izdavanje lične karte, toj osobi će biti izdat obrazac LK/OI-4. Taj obrazac, međutim, ne znači da će ta osoba dobiti ličnu kartu ili neki drugi bh. dokument. U praksi se tako može desiti da MUP nakon izbora obavijesti tu osobu da nema pravo na bh. dokumente, a da je ta osoba već glasala - pojasnio je za Žurnal sagovornik iz Centralne izborne komisije BiH.

Sporni obrasci bit će izdavani i na dan izbora, navodi se.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.