6.10.2018. 15:53
0
Sve spremno za Opće izbore u BPK Goražde
Za održavanje Općih izbora na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde sve je spremno, potvrđeno je Feni iz lokalnih izbornih komisija.

Gradska izbora komisija (GIK) Goražde danas je distribuirala izborni materijal na biračka mjesta. Predsjednik GIK-a Džemail Popović ističe da su zabilježene određene poteškoće s obzirom na to da pojedini članovi biračkih odbora odbijaju da rade.

- Jutros su dva lica zvala najavljujući da će otkazati angažman u biračkom odboru, ali nastojali smo ih ubijediti da su obavezni da rade na dan izbora. Bili su na obuci, potpisali izjave, dobili certifikate, ali ako ne dođu bit ćemo prinuđeni naći zamjenu. Ipak oni su preuzeli odgovornost, pristali dobrovoljno nakon što su ih delegirale političke partije, a odredbama Izbornog zakona predviđene su krivične ili prekršajne sankcije - naglasio je Popović.

Goraždani će glasati na ukupno 35 biračkih mjesta od kojih 32 redovna, jedno za glasanje u odsustvu a radit će i dva mobilna tima. U Gradskoj izbornoj komisiji okončali su i ažuriranje izvoda iz centralnog biračkog spiska u skladu s uputstvima CIK-a BiH.

- Mi smo s jučerašnjim danom sa Centralnog biračkog spiska „skinuli“ oko 60 osoba koje su umrle, a nisu bile izbrisane. Označili smo ta lica crvenom bojom, stavili pečat i na mjesto potpisa, tako da se ne može desiti da neko drugi glasa za njih - pojasnio je Popović.  

Naglašava da će izborni proces u Goraždu pratiti oko 700 posmatrača od kojih je oko 650 iz političkih partija. Na terenu će biti i 27 međunarodnih te posmatrača iz nevladinog sektora. Njima su za ove izbore date veće ovlasti, s tim da ne smiju ugroziti izborni proces - ističu u Gradskoj izbornoj komisiji.

- Posmatarči se mogu približiti na primjerenu udaljenost radnim stolovima, dovoljno da vide šta piše na glasačakom listiću, ali ne smiju ometati tok izbora, proces glasanja i brojanja, a svi posmatrači ali i birači ukoliko uoče eventualne neregularnosti, to mogu prijaviti - istakao je predsjednik GIK-a Goražde.

Za održavanje Općih izbora sve je spremno i u druge dvije općine u sastavu BPK Goražde. Prema riječima Muvedina Dragolja, člana Općinske izborne komisije (OIK) Foča u FBiH, oko 1.500 birača s pravom glasa u ovoj općini glasat će na ukupno pet biračkih mjesta, od kojih tri redovna, jedno za glasanje u odsustvu, a na terenu će biti i jedan mobilni tim. Izborni materijal na biračka mjesta bit će dostavljen večeras.

U općini Pale u FBiH glasat će se na jednom biračkom mjestu, dok je 20 osoba prijavljeno za glasanje posredstvom mobilnog tima. Član OIK-a Munir Radača ističe da je u ovom dijelu BPK-a registrovano oko 620 birača s pravom glasa.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.