7.10.2018. 11:52
0
Pod lupom: Zaprimljeno 99 prijava, u četri slučaja izražena sumnja na tzv. bugarski voz

Pod lupom: Brojne prijave za kršenje izborne šutnje i davanja novca za glas

Koalicija pod lupom zaprimila je 99 prijava na današnji izborni proces, a u četiri slučaja izražena je sumnja na tzv. bugarski voz odnosno da je jedna osoba došla na biračko mjesto sa popunjenim listićima, a iznio prazne.

U Loparama su otkrivene osobe koje su sa falsifikovanim akreditacija političkih subjekata prijetile posmatračima Koalicije Pod lupom. Obaviješteni su i CIK i OIK i PU Lopare.

U Doboju je zamijenjeni članovi Boračkog odbora jer su bili prijavljeni već popunjeni glasački listići.

Dario Jovanović iz Koalicije Pod lupom je kazao da su prijavljena i kršenja izborne šutnje od strane političkih kandidata koji šalju poruke na kanale komunikacije kao što su viber i facebook i agituju na birače da glasaju za njih.

Ukupno je 3.300 posmatrača Pod lupom pristupilo biračkim mjestima i posmatra izborni proces, dok se očekuje da ih ukupno bude oko 3.600 kada se riješe nesporazumi u komunikaciji sa biračkim odborima. 

Vehid Šehić zamolio je građane da izađu na izbore u što većem broju.

- Mi imamo odgovornost i obavezu da glasamo po svojoj slobodnoj volji i ubjeđenjima. Zamolio bih građane da ne primaju novac jer njihov glas vrijedi puno više. U Tuzli je, prema informacijama koje imamo, zabilježeno davanje novca glasačima. Obaviješteni smo od dva izvora da na jednom mjestu (ne na biračkom) dolaze birači sa glasačkim listićima, ali će i mediji otići dole. Bitno je to snimiti, a onda će se znati i koja je to politička stranka - kazao je Šehić. 

Jovanović je kazao da je jedini način da građani budu sigurni da niko nije zloupotrijebio njihov listić da izađu na izbore.

Izborna šutnja traje do 19 sati i pozivaju političke subjekte da se suzdrže od agitovanja glasača. 


(Patria / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.