13.10.2018. 8:15
6
Neophodne reforme zajednički cilj koalicionih partnera u Kantonu Sarajevo
Pregovori oko moguće, ali vrlo izgledne, koalicije u Kantonu Sarajevo već naredne sedmice mogli bi biti ozvaničeni zajedničkim sastankom predsjednika stranaka ili predstavnika Naroda i pravde, Naše stranke, Socijaldemokratske partije BiH, Saveza za bolju budućnost BiH i Nezavisne bosanskohercegovačke liste, piše agencija Patria.

Ovih pet političkih stranaka u KS osvojile  su 106.927 glasova nakon obrađenih više od 97% biračkih mjesta. Najviše zastupnika iz ovog bloka u Skupštini KS imat će Narod i pravda šest, Naša stranka pet, SDP BiH četiri, SBB četiri, NBL dva. Ako ove stranke postignu dogovor, onda bi u KS imali jaku većinu od 21 zastupnika. Još nije poznato da li će u pregovorima učestvovati i Demokratska fronta koja će imati tri zastupnika. 

Ono što je sigurno da SDA iako će imati najveći broj zastupnika i to deset, neće uspjeti osigurati većinu. SDA je u KS osvojila više od 50.000 glasova. 

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović kazao je da će tražiti od svih potencijalnih partnera da garantuju stabilnu koaliciju, bez tzv. preletača iz klubova. 

- Za ono što želimo da radimo u vlasti nama je potrebna dominantna i stabilna većina, jer sasvim je sigurno da reforme koje želimo sprovesti to zahtijevaju. Oni čije će privilegije biti ugrožene reformama koje želimo sprovesti učinit će sve i služiti se raznim metodama da to spriječe i zato je neophodno da ta skupštinska većina bude čvrsta i karakterno i stabilno - kazao je Kojović na press konferenciji u četvrtak. 

Iz drugih političkih stranaka također su naglasili da će im ideja vodilja za sklapanje koalicije biti spremnost za korjenite reforme u Kantonu Sarajevo. 

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković koji je osvojio skoro 20.000 glasova kazao je da su neophodne reforme u zdravstvu, obrazovanju, javnom gradskom prijevozu.

Da je "nova koalicija već zaživjela" u praksi pokazalo se na sjednici Skupštine KS u petak kada je izglasan moratorij na sva zapošljavanja u Kantonu Sarajevo na prijedlog Amela Mekića iz Naroda i pravde. 



(Patria / Lejla Trle) 

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.