15.10.2018. 11:04
1
"Komšić i Dunović ključne figure u eventualnoj političkoj krizi u BiH"
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH održat će danas sjednicu Predsjedništva te stranke u hotelu "Adria Ski" na Kupresu.

Jedna od ključnih tema te sjednice bit će izborni rezultati stranke te pitanja koaliranja sa drugim političkim partijama u procesu formiranja nove vlasti u BiH.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović već je najavio da će uslov svih uslova za formiranje vlasti u zemlji biti izmjena Izbornog zakona BiH na način da ubuduće glasači iz jedne etničke grupe ne mogu glasati za političke kandidate iz druge etničke grupe. „Apsolutni uvijet za uspostavu vlasti“, rekao je Čović u intervjuu za Večernji list na pitanje šta precizno znače njegovi navodi o Izbornom zakonu te da li je to uvijet na uspostavu nove vlasti.

„Izborni zakon mora biti prethodna faza traženja partnerstva sa strankama s kojima ćemo napraviti novu reformsku agendu u kojoj bi trebalo definirati ekonomsku stabilnost, pravnu sigurnost i europski put BiH“, rekao je Čović.

Koaliciju između HDZ BiH i SNSD-a najavio je predsjednik SNSD-a i budući član u Predsjedništvu BiH  Milorad Dodik. Te dvije partije neće imati problema da budući izborni zakon BiH ustroje po načelima etničkih principa. HDZ BiH je sa oko 80 posto podrške među hrvatskim biračkim tijelom na izborima u prošlu nedjelju ostvario najbolji rezultat te stranke nakon rata u BiH, ali je Čović izgubio u utrci za člana Predsjedništva od protukandidata Željka Komšića, koji je dobio značajnu podršku i bošnjačkih glasača.

Treći koalicioni partner HDZ-a i SNDS-a, Stranka demokratske akcije, teško da će smjeti pristati na uvjete HDZ-a. Analitičari zbog toga već najavljuju novu politički krizu u BiH.

Ključnu ulogu u takvom političkom haosu mogla bi imati Demokratska fronta (DF). Njen predsjednik Željko Komšić naći će se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i može osigurati kakav-takv rad Predsjedništva, dok potpredsjednik Federacije BiH, Milan Dunović, koji će na toj poziciji ostati sve do formiranja nove vlasti, i dalje će moći kontrolisati političke procese u Federaciji.

Dunović, član Predsjedništva DF-a, u posljednje četiri godine blokirao je kroz apelacije Ustavnom sudu brojne zakone koje su pokušale donijeti nacionalne stranke u Federaciji, ocjenjujući ih štetnim po državu BiH i njene građane.



(Patria / Lejla Trle) 

HDZ
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.