15.10.2018. 13:30
0
Treća revija narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine održana u Dvoru u Tolisi
Treća revija narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine održana je u Dvoru u Tolisi, u organizaciji Odbora za međureligijsku suradnju Orašje i Centra za kulturu Orašje, a pod supokroviteljstvom Općine Orašje, Međureligijskog vijeća BiH i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Reviju su, posavskim bećarcem, otvorile članice KUD-a Ravnica Oštra Luka-Bok, a potom su uslijedili i govori organizatora.

Tijekom večeri djeca, djevojke i mladići, obučeni u narodne nošnje etničkih i vjerskih skupina BiH, prikazali su bogatstvo tradicije i kulture koju baštine i čuvaju od zaborava.

Prikazane su narodne nošnje iz Posavine (Oštra Luka/Bok, Orašje, Tolisa, Odžak, Tarevci) i Semberije (Janja), zatim s Kosova, Glamoča, Šumadije, Sarajeva, Doboja, te Mostara, Trebinja, Kladnja i Nevesinja.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Siniša Markanović uz pratnju učenika KŠC-a iz Žepča, Alma Subašić, Senad Kukuljević, ansambl "Balsika" iz Tuzle i Zanin Berbić, bh. interpretator sevdalinki iz Gradačca.


Uz reviju narodnih nošnji, gosti su imali priliku pogledati i izložbu radova s likovne radionice "Umjetnost u službi vjere i mira" koju su također zajednički organizirali OMS i Centar za kulturu Orašje. Udruga žena "Posavski cvijet" postavila je izložbu svojih rukotvorina, objavljeno je na službenim stranicama Općine Orašje.




(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.