15.10.2018. 15:18
4
Čović: Jedan narod više nikada drugom neće birati predstavnike, bošnjačke stranke su napravile grešku prema Hrvatima
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nakon prve postizborne sjednice stranačkog Predsjedništva (danas na Kupresu), kazao je da HDZ neće dozvoliti da ikada u budućnosti jedan narod drugom bira predstavnike.
U narednim danima će, najavljuje, biti aktivan i posjetiti sve općinske organizacije HDZ-a u BiH. Nakon što razgovara s predsjednicima općinskih odbora, za 23. oktobar najavio je i sjednicu Predsjedništva HNS-a, na kojoj će se govoriti o aktivnostima Sabora dosad, ali i u vremenu ispred nas. Također, nakon posjete Republici Hrvatskoj i razgovora s tamošnjim državnim vrhom, Čović je razgovarao i s liderima stranaka s kojim je HDZ BiH imao zajedničke liste na nedavnim općim izborima.

Koaliranje
- Rekao sam i ponovit ću, više nikada se neće dogoditi da jedan narod drugomu bira predstavnike. Nadam se da imamo dovoljno elemenata da to zaštitimo, rekao je u kontekstu izmjena Izbornog zakona i omogućavanja narodima "da biraju svoje predstavnike u vlasti u budućnosti".

Implementaciju rezultata ovogodišnjih izbora opteretio je izmjenama Izbornog zakona. Dodao je i da izborni rezultat HDZ-u daju zapravo da do kraja bude u poziciji opravdati kredibilitet koji su im dali birači, uz napomenu da je stranka ostvarila najbolji rezultat u posljednjih 18 godina.

- Iskreno, zabrinjava sporost. Ključni zadatak ostaje voditi razgovore rasterećen bilo kakve pozicije u vlasti, kazao je.

Istakao je i da su bošnjačke stranke koje imaju poseban projekat biranja članova Predsjedništva napravile grešku prema Hrvatima i svim čestitim ljudima u BiH, te najavio da će HDZ znati do kraja sačuvati vjerodostojnost, odnosno da će se truditi ispuniti sve obećano tokom kampanje.

Na pitanje šta ako ne pronađe partnere za izmjene Izbornog zakona, kazao je da HDZ ima odgovornost da u komunikaciji sa političkim strankama koje imaju različite stavove, dođe do najboljeg rješenja. Posljednjih dana stranački lideri su, govoreći o eventualnim koalicijama, bili isključivi, jasno poručujući ko dolazi ili ko ne dolazi u obzir kad je riječ o eventualnom koaliranju. U HDZ-u, tvrdi Čović, ne razmišljaju poput njih.

- Legitimne su sve političke opcije koje su dobile povjerenje druga dva naroda. Nemamo preferencija prema bilo kome. S kim ćemo se dogovoriti da provedemo programe, stvar je razgovora koji će se nekada voditi, dodao je, ponavljajući da je prioritet Izborni zakon.

Paralela
Osvrnuo se i na posljednje izjave kardinala Vinka Puljića.

- On je dao jednu paralelu u općem procesu, a nikako vezujući za bilo čije ime. Tako da to razdvojite i nemojte bar s moje strane da komentiram nešto što on nije kazao, kazao je Čović.

Govoreći o posljednjim dešavanjima u Aluminiju, poručio je da je ovaj bh. privredni gigant strateško pitanje Bosne i Hercegovine, piše Oslobođenje.

- Aluminij zadnjih 10 godina prolazi svojevrsnu katarzu zato što nemamo institucije koje štite strateške grane industrije. Aluminij danas mora kupovati struju na jednoj tržišnoj utakmici. Dostigli smo jednu razinu koja se ne može podnositi na takav način i oko toga ćemo se morati opredijeliti. Naravno, danas ni sutra neće biti isključena struja Aluminiju, ali sva tijela koja danas imaju odgovornost i sve politike koje to prate morat će ponuditi jedno dugoročno rješenje, dodao je Čović, piše Oslobođenje.
 
(Alen Avdić)
 
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.