17.10.2018. 8:15
0
IFIMES: Izbor Komšića prilika da se Hrvati suoče sa procesom dekriminalizacije
Vodstvo HDZ se pokušava predstaviti kao mjerna jedinica za hrvatstvo, iako u osnovi se može tretirati kao mjerna jedinica za kriminal. Zbog toga se Hrvati izborom novih lidera moraju suočiti sa procesom dekriminalizacije i posvetiti otklanjanju štete koja im je nanesena. Navodi se to u posljednjem izvještaju „Zaustaviti spiralu pokradenih izbora“, koji je uradio Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.
Za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na posljednjim Općim izborima u BiH pobjedio je Željko Komšić, kojeg iz HDZ-a ne smatraju legitimnih predstavnikom Hrvata.

„Profašistički pristup dolazi iz vrha HDZ BiH, HDZ Hrvatske ali i čelništva Republike Hrvatske. Po logici HDZ-a član Predsjedništva BiH iz redova Hrvata može biti samo onaj za koga masovno glasaju Hrvati i koji mora biti iz Zapadne Hercegovine, iako u Zapadnoj Hercegovini živi svega 1/3 od ukupnog broja Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vjerojatno, zbog nakaradne politike HDZ, najviše Hrvata iz BiH živi u inozemstvu. Prema Ustavu BiH članovi Predsjedništva BiH ne predstavljaju narode nego se biraju iz naroda radi njihove ravnopravnosti, a predstavljaju državu i sve njene narode i građane“, navodi se, između ostalog u analizi IFIMES-a, prenosi Patria.


(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.