18.10.2018. 10:48
6
'Novac namijenjen za gradnju autoputa preusmjeriti za spas Aluminija'
Obzirom da Vlada FBiH nema interventnih sredstava koja bi mogla izdvojiti za plaćanje dugova posrnulom mostarskom Aluminiju, moguće je da će se za te svrhe iskoristiti novac predviđen za gradnju cesta i autoputa u FBiH, piše Dnevni avaz u izdanju od četvrtka.
„Radi se o sredstvima koja su uzeta od dobiti uspješnih firmi poput „BH Telecoma“, „Elektroprivrede BiH“, „BH Pošte“,„Autocesta FBiH“, piše Dnevni Avaz, podsjećajući da je Vlada prije nekoliko mjeseci od dobiti Elektroprivrede BiH uzela 61 milion KM za gradnju ceste Žepče – Tuzla, a od dobiti BH Telecoma 38 milion KM za gradnju tunela Hrenjan kod Goražda.

Nezavisni operator sistema u BiH dao je Aluminiju rok do utorka da osigura finansijska sredstva za električnu energiju. U protivnom, Aluminij će isključiti s prijenosne mreže, zbog 184 miliona KM duga Elektroprivredi HZ HB. Desi li se to, oko 900 radnika Aluminija ostat će bez radnih mjesta.

U Vladi je nedavno iza zatvorenih vrta održan sastanak čelnih ljudi Aluminija, Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne te dobavljača i kupaca Aluminija. Razmatrane su mogućnosti kako spasiti tu mostarsku kompaniju. Među opcijama su reprogrami kredita kod banaka, ubrizgavanje sredstava iz vladinih rezervi, smanjenje cijene struje za Aluminij ali i aktiviranje radikalnih ušteda u kompaniji, piše Patria.

Za manje od četiri godine dug Aluminija iz Mostara porastao je sa 213,8 miliona KM na 350 miliona KM. Proporcionalno rastu ukupnog duga rastao je i dug prema Elektroprivredi HZHB koji je krajem 2014. godine iznosio 120,8 miliona KM dok danas iznosi 184 miliona KM.

Portal Klix objavio je izvještaj o poslovanju Aluminija, iz kojeg se vidi enormna rastrošnost bivših uprava Aluminija. 
Primjerice, Nadzorni odbor Aluminija 13. januara 2005. godine usaglasio je tačku o odlasku u penziju tadašnjeg generalnog direktora Mije Brajkovića, visokopozicioniranog funkcionera HDZ-a BiH. Nadzorni odbor Aluminija je odobrio Brajkovićevu otpremninu u vrijednosti od 100.000 eura, te naknadu za njegov daljnji angažman u iznosu od 15.000 KM mjesečno. 

U izvještaju stoji da je Brajkoviću naredne godine uplaćeno dodatnih 195.583 KM na tekući račun, kao i 68,970 posto poreza na dodatna primanja u iznosu od 134.893,60 KM. 

Nadzorni odbor Aluminija nastavio je nagrađivati Brajkovića, te mu isplatio dodatnih 100.000 eura na ime nagrade do 31. januara 2008. godine. Te ali i slične isplete iz kase Aluminija Nadzorni odbor je pravdao "nemjerljivim radom i zalaganjem."

(NAP/Alen Avdić)
6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.