18.10.2018. 18:11
0
Osmanović demantirao Bevandu
Na tekst objavljen u „Večernjem listu“ dana 18.10.2018. godine, pod naslovom „Kriza bh. vlasti, hrvatski predstavnici oštećeni u 11 stvari“ koji su preuzeli brojni mediji u Bosni i Hercegovini, a u kojem je izneseno niz neistina koje štete ugledu Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i ugledu ministra civilnih poslova Adilu Osmanoviću, upućen je demanti na te navode.

Iznenađuje me činjenica da ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda ne poznaje propise koji uređuju oblast zapošljavanja u institucijama Bosne i Hercegovine, s obzirom da već dugi niz godina obnaša istaknute funkcije u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. U tekstu se problematizira način izbora sekretara Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na način da je ta pozicija trebala pripasti kandidatu iz reda hrvatskog naroda s obzirom da je dosadašnji sekretar bio iz istog naroda. Smatram da to nije argumentacija da u Ministarstvu civilnih poslova sekretar stalno treba biti Hrvat. Sekretar je državni službenik i on ne može biti dio političkih dogovora.

Ističem da je konkurs za pomenutu poziciju raspisala Agencija za državnu službu na osnovu člana 19. stav (1) i člana 20., a u vezi sa članom 31. stav (1)  Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Proceduru izbora provodila je komisija koju je imenovala Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine i u zakonom predviđenom postupku izabrala najboljeg kandidata od prijavljenih. Kriterijima konkursa nije propisana nacionalna pripadnost koja se traži za određeno radno mjesto, niti to u državnoj službi smije biti odlučujući faktor. Ipak, radi objektivnog informisanja javnosti, napominjem da među prijavljenima, nije bilo kandidata hrvatske nacionalnosti, pa se ne može govoriti čak ni o favorizovanju određenih kandidata na štetu hrvatskog naroda.

Želim se osvrnuti i na navod da prilikom dodjele sredstava iz tekućih grantova u oblasti kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine sredstva dijeli na štetu korisnika iz reda hrvatskog naroda. U odnosu na navedeno, uvaženom ministru finansija i trezora i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, jasno je da ministar civilnih poslova niti je, niti može, samostalno svojom voljom vršiti raspodjelu sredstava. Konačne odluke o dodjeli sredstava, za koje je glasao i on i ostali ministri iz reda hrvatskog naroda, donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ističem još jednu bitnu činjenicu, a to je da Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine u sastav komisija za razmatranje prijava za dodjelu grant sredstava imanuje po jednog člana i daje mišljenja na prijedlog odluka o raspodjeli sredstava prije upućivanja Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu sve naprijed navedeno, u potpunosti odbacujemo sve medijske navode i špekulacije u vezi imenovanja sekretara Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i dodjele sredstava putem tekućih grantova.



(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.