19.10.2018. 9:06
1
Janjić iznosi završne riječi u slučaju Orić i Muhić
Sud BiH je za danas 19. oktobar zakazao završnu riječ Tužilaštva BiH na obnovljenom suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću za zločine u Bratuncu i Srebrenici počinjene 1992. godine.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes rekao je da je planirano da prije završne riječi Odbrana unese posljednje materijalne dokaze.

Orića, bivšeg komandanta Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) u Srebrenici, i Muhića, pripadnika ovih snaga, Sud BiH je prošle godine oslobodio optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Planirano je da će nakon Tužilaštva, Odbrane iznijeti završnu riječ 2. novembra. 

Inače, u ovom slučaju Sud BiH zabranio je da sigurnosne službe provjere zaštićenog svjedoka O1 što je iznova šokiralo advokatske timove. 

To je osoba koja je više puta presuđivana za razna krivična djela i koja ima potjernicu izdatu upravo od pravosudnih organa BiH. Tužilac Miroslav Janjić u više predmeta ovog O1 svjedoka ima za ključnog svjedoka. 

A onda se toj osobi istovremeno daje zaštita da svjedoči u nekoliko procesa na Sudu BiH već nekoliko godina. I jednom je kredibilan, a drugi put nije!

Svjedok O1 javno je na suđenju priznao da je ranije lagao, ali Sud BiH za razliku od Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (Tribunal u Hagu ICTY) ne želi ulaziti u detalje koji otkrivaju istinu o događajima, nego veoma često površinski pristupa činjenicama i događajima što ostavlja prostor za ovakve događaje i pravosudne manipulacije.

 (NAP/Alen Avdić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.