19.10.2018. 11:42
0
Zvizdić: Hrvati drže 30 posto rukovodećih funkcija, nema govora o neravnopravnosti
Predsjedavajući Vijeća ministra BiH Denis Zvizdić osudio je postupke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koje je ocijenio kao direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH.
Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo načinom na koji su, kako je rekao, primljena njegovi stavovi o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na samitu Evropske unije u Briselu.

Na posljednjim izborima u BiH za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda izabran je Željko Komšić, Hrvat iz Sarajeva, koji je dobio podršku i bošnjačkih glasača zbog njegove umjerene i građanke politike.

"Pojasnili smo da se time izigrava duh Dejtonskog sporazuma. Takav scenarij nije dobar ni za funkcioniranje BiH, nije dobar za sva tri naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda u odnosu na ostale u smislu ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti u institucijama", rekao je Plenković.

Zvizdić odbacuje takve optužbe hrvatskog kolege.

„Šta više, nivo tolerancije koji posebno pokazuje bošnjački narod, je takav da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako, naprimjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija - skoro 30 posto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti“, rekao je Zvizdić u pismu koje je u petak poslao Plenkoviću. 

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.