20.10.2018. 9:05
0
'Članice EU o stanju u BiH upućene preko svojih ambasada, a ne preko Plenkovića'
Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo načinom na koji su, kako je rekao, primljeni njegovi stavovi o BiH i položaju hrvatskog naroda koja je iznio na samitu Evropske unije u Briselu.

Na posljednjim izborima u BiH za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda izabran je Željko Komšić, Hrvat iz Sarajeva, koji je dobio podršku i bošnjačkih glasača zbog njegove umjerene i građanke politike, što je izazvalo nezadovoljstvo iz HDZ-a, čiji je kandidat za tu poziciju i predsjednik te strane Dragan Čović izgubio od Komšića. U kampanju protiv Komšića uključio je i državni vrh Hrvatske.

"Mislim da su nakon mog izlaganja shvatila dimenziju problema, jer je to nekome ko je malo dalje jako teško razumijeti. Španski premijer Sanchez, francuski predsjendik Macron, premijer Bugarske su uvažili moje stavove. Na razini Vijeća za vanjske poslove, nakon službenih rezultata, biće provedena detaljna rasprava koja bi pomogla da se EU više angažuje na onome što je propušteno za ovaj izborni ciklus", rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Državni premijer BiH Denis Zvizdić  postupke Pleknovića nazvao je miješanjem u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine.

„Nema nikakve potrebe da premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH, jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji.  Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena Izbornog zakona u BiH, jer su predstavnici EU u BiH učestvovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona, i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ odbio sva rješenja koja su bila razmatrana“, rekao je Zvizdić u petak.

Iz Ambasade SAD-a u BiH ranije je Patriji rečeno da je u proteklih godinu dana međunarodna zajednica pokušala pomoći dijalog između političkih stranaka, u nastojanju da se riješe problemi u Izbornom zakonu. Usljed nedostatka političke volje za kompromisom, stranke nisu postigle dogovor.

„I dalje ostaje od ključne važnosti da partneri u BiH rade na pronalaženju rješenja u skladu s europskim i demokratskim normama koja jamče kako političku ravnopravnost tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini tako i jednakost svih građana BiH, uključujući i onih koji se svojom voljom ne identificiraju kao pripadnici nekog konstitutivnog naroda“, stav je Ambasade SAD-a u BiH.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.