23.10.2018. 18:50
1
Selimović: 27 godina molimo BiH da ne biraju nacionaliste, a sada smeta izbor Komšića
- Švedski zastupnik u Evropskom parlamentu Jasenko Selimović osvrnuo se u ponedjeljak tokom plenarne sjednice u Strazburu na kritike kolega iz Hrvatske, koji su negodovali na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Iz HDZ-a ne priznaju Željka Komšića, Hrvata iz Sarajeva, kao legitimnog predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata, a potporu imaju i od HDZ-a iz Hrvatske, na prvom mjestu premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- Šta im smeta? Smeta im što je izabran kandidat, kažu, izabran je ne samo od Hrvata nego i od nekih drugi. Recimo da je tako. Pa zar nije to ono što smo molili ljude 27 godina da se ponašaju. Ne kao etniciteti, ne kao nacionalisti, nego kao građani. I kad se jednom tako ponašaju, onda je kao problem. Šta je drugo problem? Pa nije dovoljan Hrvat. Jest on Hrvat, on nije nacionalista. To je ono što im smeta, što čovjek nije nacionalista. Ja nigdje u Dejtonskom sporazumu ne vidim da je mjesto predsjednika rezervirano za nacionaliste. I treće, kada podržavaš nacionaliste, onda dobiješ nacionaliste, a onda češ se poslije žaliti što su svi nacionalisti u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Komšić mora da bude podržan od europske zajednice, i on je uvijek dobrodošao ovdje – rekao je Selimović, prenosi Patria.


(Patria / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.