23.10.2018. 19:10
0
Karavan migranata ide ka SAD uprkos Trumpovim prijetnjama
Hiljade migranata iz Hondurasa prešle su granicu sa Meksikom i krenule ka američkoj granici uprkos upozorenju meksičkih vlasti da će deportovati one bez odgovarajućih dokumenata i prijetnjama predsjednika SAD Donalda Trumpa da će poslati vojsku da zatvori granicu sa Meksikom i obustaviti pomoć pojedinim centralnoameričkim državama.

U dugom karavanu migranata iz Centralne Amerike, koji se kreće kroz Meksiko ka SAD, na hiljade muškaraca, žena i djece koji bježe od siromaštva i nasilja u Hondurasu, navodi Glas Amerike.

Jedan od njih je i Enrike.

“Meksičke vlasti bi trebalo da nam dozvole da prođemo i da nas podrže. Ne dolazimo u Meksiko, već idemo u SAD. Treba nam prevoz. Možemo bez hrane tri dana, to nije problem. SAD bi trebalo da nas puste da radimo, samo šest godina. I to je to”, ukazao je Enrike.

Navodi se da su migranti granicu Gvatemale i Meksika tokom vikenda prešli ilegalno, a sačekale su ih stotine pripadnika meksičke federalne policije. Da bi izbjegli blokadu, pojedini su odlučili da plivaju do meksičke teritorije.
Meksičke i američke vlasti zatražile su od migranata da prvo podnesu zahtjev za azil u Meksiku.

Međutim, većina je, u strahu od deportacije, odlučila da nastavi put ka Americi, uprkos prijetnjama predsjednika Trumpa da će ih na granici sačekati vojska.

“U karavanu ima opasnih kriminalaca, ali ću zatvoriti granicu prije nego što uđu u zemlju i angažovati vojsku”, naveo je Tramp.

Američki predsjednik je napisao na Tviteru i da će Vašington početi da ukida ili značajno smanjuje pomoć Gvatemali, Hondurasu i El Salvadoru, jer nijesu spriječili migrante da napuste te zemlje i ilegalnu dođu u SAD.

Trump optužuje demokrate za priliv migranata
Glas Amerike navodi da je Trump za karavan optužio opozicione demokrate dvije nedjelje uoči ključnih kongresnih izbora da otvoreno pozivaju milione ilegalnih migranata da krše zakone SAD, narušavaju granice i preplavljuju zemlju.

Navodi se da demokrate, pak, kritikuju Trumpovu administraciju zbog lošeg tretmana migranata.

Pojedini migranti već su odustali. Prema procjenama, oko 2.500 vratilo se kući, prenosi CDM.

Međutim, hiljade su i dalje odlučne da nađu put do SAD, uprkos teškim uslovima koji prijete da prerastu u humanitarnu krizu, zaključuje Glas Amerike.




(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.