23.10.2018. 19:46
0
Odbijen Miletićev zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu
Mehanizam za međunarodne tribunale odbio je zahtjev Radivoja Miletića da bude pušten na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine 18-godišnje kazne na koju je osuđen zbog zločina u Srebrenici.

Predsjednik Mehanizma Theodor Meron odbio je zahtjev bivšeg načelnika Odjeljenja za operativno‐nastavne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Radivoja Miletića, koji je zatražio da bude pušten na prijevremenu slobodu obzirom da je u zatvoru u Finskoj odslužio dvije trećine kazne, prenosi BIRN BiH. 

- Iako je Miletić odslužio dvije trećine kazne 17. maja 2018. godine i pokazao određene znake rehabilitacije, velika težina njegovih zločina i snažno protivljenje prijevremenom puštanju sudija koje su donijele presudu protiv njega prevagnule su u odluci da bude odbijen njegov zahtjev za puštanjem na slobodu - naveo je Meron u odluci.

Miletić je u januaru 2015. godine proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u julu 1995. na području Srebrenice i Žepe, kada su srpske snage napale zaštićenu enklavu Srebrenica, pogubile više hiljada bošnjačkih muškaraca, a protjerale žene, djecu i starije.

U presudi se navodi da je Miletić imao “značajnu koordinacijsku ulogu” u progonu Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe i da je mogao znati da će unutar operacije progona biti počinjena brojna ubistva.

Skupa s Miletićem, Haški tribunal je osudio Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu na doživotne kazne zatvora za genocid u Srebrenici, a Dragu Nikolića na 35 godina zatvora za pomaganje pri činjenju genocida. Presudom je Vinko Pandurević osuđen na 13 za zločine protiv čovječnosti.

Prvobitno su s njima optuženi Ljubomir Borovčanin i Milan Gvero. Borovčanin je prvostepenom presudom osuđen na 17 godina, ali se nije želio na presudu, te je upućen na izdržavanje kazne, a Gvero je prvostepenom presudom osuđen na pet godina, ali je umro dok je bio na privremenoj slobodi.

Miletić se Tribunalu predao 2005. godine, a suđenje mu je počelo godinu dana kasnije.


(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.