25.10.2018. 15:15
0
Njemačka izdvaja dodatnih 250.000 eura za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem
Ambasadorica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu potpisale su danas ugovor o dodjeli dodatnih 250.000 eura za nastavak provođenja aktivnosti u okviru projekta za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem "CIAT" (Countering Illicit Arms Trafficking), koji provodi UNDP.

Tokom proteklih godinu dana, zahvaljujući obukama i opremi osiguranim kroz projekat CIAT, izvršen je niz uspješnih akcija u okviru kojih je zaplijenjeno krijumčareno naoružanje i više od 40 kg opojnih droga.

Izuzetni ostvareni rezultati su doprinijeli odluci Vlade SR Njemačke o nastavku finansiranja projekta do 2021. godine.

- Drago mi je da je ovim omogućen nastavak i daljnji razvoj uspješnih aktivnosti u okviru projekta CIAT. Borba protiv ilegalne trgovine oružjem ima za cilj pružiti više sigurnosti ne samo građanima ovdje u BiH,  nego i ljudima u cijeloj Evropi - izjavila je Hohmann.

Dodatnih 250.000 eura će omogućiti trening za 400 pripadnika Granične policije BiH, nabavku specijalističke opreme za detekciju oružja, kao i jačanje komunikacije između institucija uključenih u problematiku suzbijanja ilegalne trgovine oružjem na državnom i na nižim nivoima vlasti u BiH.

- Nastavak podrške Vlade SR Njemačke projektu CIAT predstavlja značajan iskorak u jačanju sigurnosti zajednica u BiH. Ovo takođe predstavlja kontinuitet unapređenja profesionalnih standarda i prakse domaćih službi, te pomaže daljem približavanju Evropskoj uniji - izjavila je Sinanoglu.

Najnovijim ugovorom koji je dio kontinuirane podrške Savezne Republike Njemačke, ukupno izdvajanje SR Njemačke za osnaživanje kapaciteta Granične policije BiH i drugih agencija za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u sklopu CIAT projekta od 2017. godine iznosiće 800.000 eura.

Tokom CIAT projekta će svi policajci i policajke u BiH koji čuvaju granicu (njih oko 1.500) proći kroz specijalističke obuke detekcije oružja, municije i eksploziva do kraja 2018. godine. U sklopu tih treninga se vrši obuka korištenja najsavremenije opreme za otkrivanje oružja, čija je ukupna vrijednost oko 346.000 eura, a koja je donirana kroz CIAT projekat.

Projekat takođe podržava rad Granične policije u zajednici kroz aktivnosti u šest opština najpogođenijih krijumčarenjem oružja, saopćeno je iz UNDP-a



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.