25.10.2018. 21:15
0
Kojović: BiH je možda pred vratima boljeg života
Neće biti bolje nikome dok svima u Bosni i Hercegovini ne bude bolje, rekao je predsjednik Naše stranke Predrag Kojović u intervjuu “Jedan”, koji će biti emitiran večeras od 20 sati na programu BHT 1.

Kojović smatra da je sasvim moguće da su pred BiH bolji dani i da se zemlja nalazi pred, kako je rekao, “vratima boljeg života”. Možda dolazi vrijeme porasta standarda, ubrzanja puta u EU i NATO, vrijeme smirivanja međunacionalnih tenzija, kaže predsjednik Naše stranke.

- Ali da bismo prošli kroz tu kapiju koja stoji pred tom boljom budućnošću koja nas čeka, dvije su stvari potrebne. Prvo da nam građani daju šansu da radimo to što radimo i da budu strpljivi, a druga je stvar da zaista moramo svi u sebi da promijenimo način na koji razmišljamo o drugim ljudima koji žive s nama u ovoj zemlji. Mi ne možemo više govoriti o ljudima u RS i stavljati ih sve u isti koš, a ljude u Hercegovini identificirati s gospodinom Čovićem. Život je već otišao dalje - smatra Predrag Kojović.

Zadovoljstvo činjenicom da je Naša stranka inicijator okupljanja ljevice

Kojović kaže da će prioritet u narednom periodu biti formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo i to je proces koji je već započet. Žele ponuditi model i viziju Bosnu i Hercegovinu upravo na primjeru Kantona Sarajevo.

Drago mu je što se Naša stranka pokazala kao inicijator okupljanja lijevih, građanskih stranaka, jer, kako kaže, imaju s njima zajedničke civilizacijske vrijednosti u odnosu na neke druge političke subjekte.

- Ja se nekako nadam da će možda upravo ovo zajedničko djelovanje njih inspirirati da eventualno zajedno krenu ka ujedinjenju DF-a i SDP-a ponovo u jednu stranku - kaže Kojović.

Odnosi među ljudima bolji su nego odnosi među političarima

Kojović smatra da su odnosi među ljudima u BiH vrlo dobri. Najgori su odnosi među političarima koji tvrde da predstavljaju svoje narode.

- Ova zemlja neće moći napraviti iskorak ako pustimo da nas političari predstavljaju kao tri zavađena plemena koja se stalno međusobno obračunavaju i troše energiju, dok su sve ostale stvari, kao što su ekonomska pitanja, socijalna pitanja, Evropska unija, NATO u potpuno drugom planu - rekao je Kojović u emisiji “Jedan”.

Izborni proces u BiH Kojović smatra “ozbiljno korumpiranim procesom” te da rezultati nedavno održanih izbora ne reflektiraju u punoj mjeri volju građana Bosne i Hercegovine, što je, kako kaže, neprihvatljivo.

- Način na koji su SDA i HDZ, pogotovo u Federaciji, infiltrirali državne organe koji učestvuju direktno u izbornom procesu, u ovom se ciklusu pokazao gotovo kao apsurdan i zaista je pitanje koliko je ovo zaista stvarna volja građana - smatra Kojović.

Smatra da je najbolji način da budu prevaziđeni problemi u izbornom procesu formiranje u Državnom parlamentu jedne grupe koja će biti dominantna i koja će biti u stanju da uvede nove tehnologije u izborni proces, tako da za lokalne izbore bude umanjena mogućnost manipuliranja.

Predrag Kojović otkriva za BHRT i planove njegove stranke da sve najvažnije odluke budu donošene nakon ozbiljnih konsultacija s građanima, da ljudi koji više zarađuju moraju da nose veći teret finansiranja države, a kao recept za lakše političko dogovaranje ističe uzdržavanje od preteških riječi, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.