27.10.2018. 16:20
0
Oko 200 migranata na GP Maljevac, prelaz i dalje zatvoren
Oko 200 migranata i dalje je na otvorenom, pod šatorima, u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac, koji je još uvijek zatvoren za saobraćaj.
Na granični prelaz su stigli predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koji razgovaraju s migrantima o njihovom izmještanju u neki od prihvatnih centara, javlja BHT.

Za razliku od prethodnih dana, pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine nalaze se i uz samu crtu razgraničenja u blizini prvog naselja u Republici Hrvatskoj.

U prvom redu ispred šatora migranata, njih desetak je zalijepilo traku na usta kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog šutnje nadležnih institucija i neizvjesnosti šta će se s njima desiti. Nekoliko migranata u improvizovanom kampu stupilo je u štrajk glađu.

Na granični prelaz su stigli predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM), gdje su sa predstavnicima Granične policije Bosne i Hercegovine (GPBiH) razgovarali o izmještanju migranata. U GPBiH kažu da samo čekaju naredbu kako bi izmjestili migrante s ove lokacije.

Predstavnici IOM-a potom su otišli u improvozovani kamp kod migranata kako bi s njima obavili razgovor o izmještanju u neki od prihvatnih centara. Inače, migrantima su obroci obezbijeđeni u kampu Trnovi u opštini Velika Kladuša u koji oni nisu željeli da budu premješteni.

Grupa migranata jučer je izmještena iz đačkog doma Borići u Bihaću u bivšu fabriku “Bira”. Radi se o ranjivim grupama stanovništva i osobama koje su zatražile azil. Za danas je također planirano izmještanje određenog broja migranata iz đačkog doma, kao i sa ulica Bihaća i iz parkova.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.