29.10.2018. 18:10
0
Članovi automafije godinama na slobodi i pored sudskih procesa
Iako je Sud Bosne i Hercegovine 27. juna 2018. godine potvrdio optužnicu protiv 27 osoba članova automafije koji su uhapšeni u dvogodišnjoj akciji "Volan", do danas suđenje nije počelo.

Posljednje ročište koje je bilo zakazano 15. oktobra je otkazano zbog bolesti jednog od optuženih. Naredno ročište zakazano je za 12. novembar.

Optužnica je potvrđena protiv Cicović Danila, Krsmanović Vladimira, Trifković Marka, Trifković Srećka, Mandić Srećka, Dakić Slavena, Petrović Tomislava, Milinković Njegoslava, Košarac Bojana, Mandal Enisa, Pajić Miroslava, Pajić Srete, Ninković Davora, Markić Jozu, Purković Punišu, Vasković Dalibora, Škobo Miroslava, Brkić Mirsada, Mirjanić Zorana, Stašević Bojana, Mirković Milorada, Čobović Zorana, Radić Nikolu, Gordić Branislava, Čepo Miroslava, Nižić Gorana i Vukoja Ferdu, zbog različitih krivičnih djela a u vezi sa organiziranim kriminalom, pranjem novca, iznudom, krađom automobila.

Milinković i Košarac su optuženi i za krivično djelo napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti. Oni su zajedno sa Savom Petričevićem u avgustu 2016. godine na Ilidži pokušali otuđiti automobil, a u razmjeni vatre s policijom Petričević je ranjen te je preminuo nekoliko dana kasnije na KCUS-u. Predmet u odnosu na Bojana Košarca i Marka Trifkovića je razdvojen. Košarac je pobjegao iz BiH i nedostupan je bh. pravosuđu.

Akcija Volan provodila se skoro dvije godine, a u nekoliko policijskih akcija uhapšeni su članovi više kriminalnih grupa koje su se bavile krađom automobila. Tokom istrage zadokumentovana je krađa 200 skupocjenih automobila višemilionske vrijednosti. 

Na Državnom sudu u slučaju Cicović i drugi nisu održane uvodne riječi niti je pročitana optužnica. S druge strane, ni svi optuženi nisu pod mjerama zabrane. Neki su bili u pritvoru, pa pušteni na slobodu, neki su u kućnom pritvoru, dok neki nemaju nikakve mjere zabrane.  

I dok je javnost obavještavana o spektakularnim hapšenjima i razbijanju lanca automafije, u BiH još uvijek postoje grupe koje se bave krađama automobila. Osim toga, automafija postaje sve brutalnija pa su tako u više navrata nastradali policajci koji su ih omeli u pokušajima krađe.

Posljednji slučaj ubistva dva policajca na Alipašinom Polju koje je grupa automafijaša brutalno izrešetala iz automatske puške u službenom automobilu pokazuje da nema ozbiljnog rada na suzbijanju tih kriminalnih grupa. Kako je moguće da osobe kojima se sudi za organizirani kriminal slobodno se kreću bez ikakvih mjera. Neka od tih lica koja su u sudskom procesu, privođeni su zbog slučaja ubistva dva policajca. Ispitano je 49 osoba, a najveći broj njih su članovi automafije.

Drugi problem je dugotrajno suđenje tim grupama, kao što je slučaj na Kantonalnom sudu u Sarajevu u slučaju Šemsudina Hodžića zvanog Švabo i još šest optuženih koji su uhapšeni u akciji Panorama u januaru 2015. godine. Optužnica potvrđena u junu 2015. godine, a pravosnažna presuda izrečena je 15. oktobra ove godine. Hodžić je osuđen na šest godina zatvora, Emir Dedić na četiri godine i 9 mjeseci, Senad Kečo 5 godina, Džanan Đuliman dvije godine i šest mjeseci, Eldin Matulović 1 godina i šest mjeseci, Alem Lojo 1 godina, Almir Granulo dvije godine i šest mjeseci.

Oni su se teretili za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa teškim krađama i krivičnim djelom neovlašćeno prisluškivanje i zvučno snimanje.

Prema optužnici, pripadnici su grupe za organizovani kriminal koja je formirana 2013. godine i djelovala tokom 2014. godine i početkom 2015. godine, na teritoriji Kantona Sarajevo i BiH, radi vršenja krivičnih djela teških krađe vozila i iznuda.

Krali su automobile i motocikla, te dijelove vozila, a potom su od vlasnika ili korisnika tražili novac za povrat auta ili su, pak, rastavljali ih u dijelove i prodavali u auto-otpadima.

Protiv Šemsudina Hodžića je u decembru 2011. godine i još 25 osoba potvrđena optužnica na Sudu BiH za više krivičnih djela teške krađe motornih vozila, krivotvorenje isprave, iznude.

Pripadnici grupe djelovali su organizirano i udruženo na području cijele BiH, te susjedne Srbije i zajednički otuđivali putnička motorna vozila na području gradova Sarajeva i Mostara, koja su potom prebacivali do iznajmljenih garaža. Među optuženima su Enis Mandal i Pajić Miroslav koji su optuženi i u slučaju Volan!?

Glavni pretres je počeo u aprilu 2012. godine, a u drugostepenoj presudi od 6. novembra 2014. godine Hodžić je osuđen na kaznu zatvora od 11 godina.




(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.