2.11.2018. 15:03
1
Kako su glasali kantoni: Krajina i Tuzla za Bećirovića, Sarajevo za Komšića
Centralna izborna komisija BiH (CIK) naredne sedmice bi trebala potvrditi rezultate Općih izborima u zemlji, održani 7. oktobra.

U javnosti se najviše govori o izboru za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine. U narednom četverogodišnjem mandatu u Predsjedništvu će sjediti Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda te Milorad Dodik i Šefik Džaferović iz reda srpskog i reda bošnjačkog naroda, piše Patria.

U bh. entitetu Republika Srpska Milorad Dodik je pobijedio protukandidata Mladena Ivanića. Dodik je osvojio 368.210 glasova, Ivanić 292.065 glasova. Iz PDP-a, kao i drugih stranaka okupljenih oko koalicije „Savez za pobjedu“, koje su podržale kandidaturu Ivanića, pisali su stranim ambasadama u BiH izražavajući sumnji u Dodikovu pobjedu.

U Federaciji Bosne i Hercegovine ključna borba za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka vodila se između kandidata SDA Džaferovića i kandidata SDP-a Denisa Bećirovića. Socijaldemokrata Bećirović osvojio je 194.688 glasova, dok je njegov protukandidat Džaferović osvojio tek nešto oko 17.000 glasova više i time ušao u Predsjedništvo.

Prema podacima CIK-a u cijeloj Federaciji Bosne i Hercegovine, ukupan broj nevažećih listića za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine iznosi 74.156. Iz SDP-a sumnjaju da ogroman boj nevažećih listića upravo otvara prostor za sumnju da su poništavani glasački listići na kojima su glasači podršku dali Bećiroviću, što iz SDA negiraju. Predizborne ankete davale su ogromnu prednost Bećirovići u odnosu na druge kandidate iz reda Bošnjaka.

Za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda pobijedio je Željko Komšić sa 225.500 glasova, ispred kandidata HDZ-a Dragana Čovića koji je osvojio 154.819 glasova. HDZ odbacuje pobjedu Komšića, optužujući da Komšića nisu izabrali Hrvati.

„Po istom Izbornom zakonu i Ustavu BiH izabran je i odlazeći saziv Predsjedništva BiH i odlazeći član Predsjedništva BiH Dragan Čović iz HDZ-a BiH, tako da je i njegov raniji, kao i moj sadašnji, izbor za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda potpuno legalan i u skladu sa Ustavom BiH“, rekao je Komšić.

U tabeli je prikazano kako su građani po kantonima glasali za kandidate za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.


(Patria / Lejla Trle) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.