6.11.2018. 18:10
0
"Osporavaju Komšićevu pobjedu iako je ostvarena prema ranijim pravilima"
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko predstavio je danas izvještaj o stanju u BiH pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

„U proteklih pola godine došlo je do pogoršanja situacije u BiH“, rekao je Inzko, tretirajući period od 22. aprila do 15. oktobra ove godine, referirajući se na političe odnose u zemlji, ali i na druge teme.

''Gospodin Komšić je pobijedio gospodina Čovića i oni sada tvrde da su izbori nelegitimni bez obzira što je ova pobjeda bila prema pravilima kakva su važila i prije četiri godine'', rekao je Inzko. 

U izvještaju je istaknuto kako su izjave kojima se osporava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i dalje učestale, naglašavajući posebno da takve izjave najčešće dolaze od predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika. Također, naveo je i špekulacije Bože Ljubića o nestanku BiH u slučaju neprovođenja izbornih reformi.

U izvještaju OHR-a također je navedeno da su određeni bošnjački zvaničnici “optužili sudstvo BiH da pokušava da ‘ujednači’ etnički balans po pitanju ratnih zločina” u slučaju procesuiranja Atifa Dudakovića.

“Također, pojedini političari u RS nastavljaju da glorificiraju osuđene ratne zločince,” rekao je Inzko, navodeći primjer Milorada Dodika i veličanja ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, prenosi Patria.

“Nakon dugog perioda sporog odvijanja reformi, Bosna i Hercegovina jednostavno ne može sebi dozvoliti još jedan period u kojem će dominirati političke razmirice i opstrukcije”, rekao je visoki predstavnik. “S obzirom da su sada objavljeni izborni rezultati, Bosni i Hercegovini je potrebno neometano i što brže formiranje vlasti.”  

Govoreći pred Vijećem sigurnosti o provedbi i rezultatima oktobarskih izbora, visoki predstavnik je izvijestio o periodu predizborne kampanje koju su obilježili podijeljeni stavovi o osnovnim temama, kao i o pritužbama protiv navodnih izbornih nepravilnosti, napominjući “da se čini kako je povjerenje javnosti u integritet izbornog sistema na najnižoj do sada zabilježenoj razini i da novi organi vlasti moraju gledati na vraćanje ovog povjerenja, putem značajnih poboljšanja i osiguranja bolje transparentnosti, kao na prioritet koji se mora hitno rješavati.”

Visoki predstavnik je također naveo da je u septembru zabilježena jedna od rijetkih dobrih vijesti u sektoru vladavine prava, kada je Parlamentarna skupština BiH nakon nekoliko mjeseci nesuglasica konačno usvojila, uz pomoć šire međunarodne zajednice, izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH.

U svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a, visoki predstavnik je također istakao da je uprkos teškoj političkoj atmosferi tokom proteklih šest mjeseci, proces EU integracija neupitno ostao sastavni dio političkih procesa i da građani nastavljaju snažno podržavati proces EU integracija.

Visoki predstavnik je naglasio kontinuiranu potrebu za pomirenjem i dijalogom u BiH, napominjući da je tokom perioda na koji se odnosi njegov izvještaj bilo tendencija koje idu u pravcu negiranja ili relativiziranja ratnih zločina, pa čak i neprihvatljivog glorificiranja ratnih zločinaca.

Imajući na umu da su dva međunarodna suda svojim presudama potvrdila da se u Srebrenici dogodio genocid, visoki predstavnik je rekao da poništavanje izvještaja o Srebrenici Vlade Republike Srpske iz 2004. godine smatra velikim korakom unatrag za napore koji se poduzimaju na pomirenju u BiH. Ovaj potez je također u suprotnosti s aktivnostima u susjednoj Republici Srbiji čija je Skupština 2010. godine usvojila istorijsku deklaraciju kojom se osuđuju zločini počinjeni u Srebrenici – deklaraciju koja je još na snazi.


(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.