14.11.2018. 15:38
0
Pendeš: Različite prilagodbe za odgovor na nove sigurnosne izazove
Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš učestvovala je na sastanku ministara odbrane članica Američko-jadranske povelje (A5) koji je, pod predsjedavanjem Crne Gore, održan 13. i 14. novembra u Budvi.
Na skupu se razgovaralo o temama "Sigurnosni izazovi jugoistočne Evrope, njihovi korijeni i uticaj", "Regionalna saradnja pod okriljem A5, zajednički napori" te "NATO Politika otvorenih vrata/euroatlantske perspektive jugoistočne Evrope kroz mehanizme A5".

Kako je ocijenila Pendeš već su prisutne zakonodavne, strukturalne i organizacijske prilagodbe i promjene koje sigurnosni sistemi u državama regije provode, kako bi odgovorili novim izazovima, a upravo ovakvi sastanci, kazala je, trebaju biti platforma za razmjenu iskustava i znanja.

Izrazila je uvjerenje da će ove sesije, kao i bilateralni susreti na nivou eksperata, doprinijeti jasnijem identificiranju problema, razmijeni iskustva i razmatranju mogućnosti za još jačom saradnjom, posebno kada je u pitanju suočavanja s ključnim sigurnosnim izazovima.

Pendeš je podvukla da za BiH ostaje osnovni strateški cilj ispunjavanje uvjeta za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u i sticanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, dodajući da se na to gleda kao na međusobno povezana i komplementarna procesa.

Zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država Laura Kuper pohvalila je napore u ispunjavanju uvjeta za aktivaciju MAP-a, nazivajući usvojeni dokument "Pregled odbrane" impresivnim.

- Bez obzira na vrijeme kada će biti stečeni uvjeti za MAP, Sjedinjene Američke Države će nastaviti pružati punu podršku integracijskom procesu BiH - najavila je Kuper.

Na kraju sastanka potpisana je Zajednička izjava ministara odbrane država članica A5, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

Pendeš je imala i niz bilateralnih sastanaka, među kojima s ministrom odbrane Crne Gore Predragom Boškovićem i delegacijom SAD-a koju je predvodila zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu SAD-a Laura Kuper.

Tokom bilateralnih sastanaka potvrđena je podrška Bosni i Hercegovini za aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u NATO (MAP) kao i daljnjem napretku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama.

Američko-jadranska povelja je regionalna partnerska inicijativa koju su pokrenule Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD 2003. godine, a od 2008. godine aktivni učesnici ove inicijative su BiH i Crna Gora, s ciljem pružanja podrške euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Evropi.

(Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.