16.11.2018. 13:46
0
Najvažniji izazovi za BiH i dalje velika nezaposlenost i fragmentirano tržište
Na trećem sastanku Pododbora za ekonomska, financijska pitanja i statistiku između Bosne i Hercegovine i Europske unije, koji je održan 15. i 16. studenoga u Mostaru, zaključeno je, uz ostalo, kako najvažniji izazovi za BiH i dalje ostaju velika nezaposlenost, fragmentirano tržište i niska razina direktnih stranih investicija.

Predstavnici EU-a i BiH su, među ostalim,  razmijenili informacije u vezi s primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblastima koje Pododbor tretira, kao i podatke o makroekonomiji, javnim financijama, suradnji s međunarodnim financijskim institucijama, tržištu kapitala i statistici.

Konstatirano je kako je BiH u 2017. zabilježila ekonomski rast od 3,3 posto što je na razini regionalnog prosjeka, a više od rasta ostvarenog u EU u prethodnoj godini.

Također, i ostali makroekonomski pokazatelji poput stope zaposlenosti i izvoza (povećanje od 8,8 posto u prvih devet mjeseci 2018. u odnosu na 2017.) imaju pozitivan trend.

Tržište rada i dalje bilježi odliv kvalificiranih radnika, najviše medicinske struke i njegovatelja, ali i pokušaje poslodavaca u BiH da povećanjem plaća i prijavljenog iznosa primanja stimuliraju radnike na ostanak u BiH. Sve veći broj aktivnosti i novih radnih mjesta u BiH vezi je s turizmom i srodnim uslužnim djelatnostima.

Na sastanku je rečeno i da su izvršenja proračuna na svim razinama u skladu s planovima, a Europska komisija pozdravila je rast naplate indirektnih poreza u BiH i napredak ostvaren u domenu interne revizije.

Među aktivnostima koje BiH treba realizirati su: poboljšanje kvaliteta godišnjeg plana ekonomskih reformi, bolje privlačenje stranih investicija, koje su sada uglavnom ograničene na reinvestiranje ostvarene dobiti, usklađivanje zakonodavstva BiH s europskom pravnom stečevinom u oblasti tržišta kapitala, kao i usklađivanje enitetskih procedura registracije poduzeća.

 Najvažniji izazovi za BiH ostaju velika nezaposlenost, fragmentirano tržište i niska razina direktnih stranih investicija. BiH treba poboljšati poslovno okruženje i kreirati jedinstven ekonomski prostor. U domenu financijske stabilnosti, potrebno je izmijeniti propise o osiguranja depozita, priopćeno je iz Direkcija za europske integracije.

U pogledu statistike, BiH treba unaprijediti cjelokupni statistički sustav i poduzeti aktivnosti na popisu stanovništva i poljoprivrednom popisu.

Pododbor za ekonomska, financijska pitanja i statistiku je jedno od zajedničkih tijela EU i BiH uspostavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u svrhu praćenja njegove provedbe. Čine ga predstavnici Europske komisije i nadležnih institucija iz BiH.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.