19.11.2018. 12:50
0
Još neizvjesno kako i kada će se zakazati konstituirajuća sjednica PD Parlamenta BiH
Nije ostalo još mnogo vremena da se održi sjednica Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj bi se sazvala konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj bi izabrani zastupnici preuzeli svoje mandate.

Krajnji rok za zakazivanje je 27. novembar, jer se sjednica mora održati do 7. decembra, a sjednica se po Poslovniku saziva deset dana prije održavanja.

Podsjećamo, konstituirajuća sjednica  je trebala biti zakazana za 5. decembra, međutim taj prijedlog je odbila Borjana Krišto iz HDZ-a BIH. Kako je tada rekao Mladen Bosić, Krišto nije ponudila ni neki novi datum niti je dala obrazloženje za ovakvu odluku.

No, Krišto je kazala da ona nije protiv sjednice, nego da je rano govoriti o datumu. Zalaže se, kako je kazala, da se sjednica održi u Ustavnom roku.

To je 30 dana od dana potvrđivanja izbora. Dakle, krajnji rok je 6. decembar. 

Pravnici su izrazili bojazan da odlazak Šefika Džaferovića (treći član Kolegija) u Predsjedništvo BiH predstavlja određenu vrstu blokade, iako je on ovlastio šefa Kluba Amira Fazlića da ga zamijeni. Tada je stiglo upozorenje da sve odluke koje Džaferović donese njegovom ostavkom prestaju da važe.

Damir Arnaut (SBB), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH u izjavi za Patriju kaže da Džaferovićeva odluka kao takva nije da nije pravno valjana, već može vrijediti samo onoliko koliko je Džaferović član kolegija. 

U Poslovniku stoji da „kvorum čine dva člana Kolegija Doma. Kolegij Doma svoje odluke donosi konsenzusom prisutnih članova. Ako napori da se postigne konsenzus ne uspiju, odluke donosi Dom“.

Arnaut napominje da prema Poslovniku, konstituirajuću sjednicu može sazvati samo Kolegij odlazećeg saziva, ali da sjednicu Kolegija saziva predsjedavajući ili jedan od članova ukoliko predsjedavajući to odbije učiniti. 

- Kvorum čine dva člana Kolegija, tako da uslovi postoje i nakon ostavke Džaferovića, ali očito je da je na sceni neka vrsta odgađanja, pa čak i opstrukcije. Ukoliko ne bude pomaka do iduće sedmice, mislim da je radi poštivanja zakonskih rokova neophodno održati sjednicu Kolegija u proširenom sastavu, koji čine predstavnici svih klubova poslanika, a što se može uraditi na obrazložen zahtjev jednog ili više klubova – kaže Arnaut.
 

(FENA / Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.