20.11.2018. 14:13
0
Dodik, Džaferović i Komšić položili zakletvu
Novoizabrani članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine položili su danas zakletvu u zgradi državnog Predsjedništva u kojoj je održana i konstituirajuća sjednica.

Podsjećamo, članovi Predsjedništva BiH u narednom mandatu bit će Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Bakir Izetbegović je otvorio sjednicu, a prije svega se zahvalio Mladenu Ivaniću i Draganu Čoviću na saradnji.

Uradili smo mnogo. Usvojili smo bitne dokumente koji se odnose na vanjsku politiku i Orućane snage. Imali smo u par slučajeva različite stavove. Nažalost o tome se više govorilo nego o onome što smo uradili – kazao Izetbegović.

Za vrijeme konstitutivne sjednice novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvataju dužnost, izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva. Svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.
 
Poslovnikom je propisano da predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva BiH po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije.
 
Članovi Predsjedništva BiH se na poziciji predsjedavajućeg mijenjaju svakih osam mjeseci, po principu rotacije.
 
Predsjedavanje u novom sazivu, po automatizmu, preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

U prvim redovima, osim članova Predsjedništva i njihovih porodica na samoj inauguraciji prisutne su i zvanice ambasadori, predstavnici međunarodnih organizacija, te visoki funkcioneri iz domaćeg političkog života.

Među njima su ambasadorica SAD-a Maureen Cormack, amabsador Veliek Britanije Matt Field, ambasador Hrvatske Ivan Del Vechio, amabasador Rusije Petar Ivancov, visoki predstavnik Valentin Incko te brojni drugi.


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.