23.11.2018. 12:21
1
Radnici GIKIL-a blokirali saobraćaj ispred zgrade Vlade Federacije BiH: Dobili su pismeno da ćemo doći, a ipak su pobjegli
Oko 700 radnika Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) jutros je autobusima stiglo pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu s ciljem da spriječe zatvaranje postrojenja. Od nadležnih su zatražili da usvoji odluku kojom im se daje još jedna prilika za rad.

Zaposlenici GIKIL-a su stigli u 15 autobusa i s transparentima kojima poručuju vlasti da neće dozvoliti zatvaranje postrojenja. Neki od transparenata su: "Branit ćemo državu, branit ćemo i GIKIL", "Radnici GIKIL-a žrtve državnog kriminala" itd. 

- Dobili su pismeno da ćemo doći, a ipak su pobjegli - kazala je Kata Iveljić, iz Sindikata radnika hemije i nemetala FBiH..

- Došlo je 15 autobusa i više od 650 radnika. Imamo i podršku penzionera GIKIL-a. Vlast je bila dužna sve uraditi, imali su svoje ljude u nadzornim odborima. Niko nije imao sluha kada smo upozoravali na kriminal. Danas imamo super ugovore i sada se neko našao da nas zatvori. Nikada nismo rekli da fabrika nije prljava, ali treba nam vremena. Prvi put se ulaže u ekologiju. Mi smo 17 godina spavali i sada kada radimo, žele nas ugasiti. Ne mogu zamisliti šta bi se dogodilo da zatvore fabriku i ukinu 1.000 radnih mjesta. Ja hoću da vjerujem da ćemo dobiti odgovor da neće biti smanjenja proizvodnje - kazao je predsjednik Sindikata GIKIL-a Mirsad Imamović.

- Ne damo radna mjesta. Tražimo od Vlade da nam da samo 100 dana. Ispunit ćemo sve uvjete. Ako se ogluši, sutra ćemo imati sjednicu Sindikata i više neće biti mirnih protesta - kazala je Kata Iveljić iz Sindikata radnika hemije i nemetala FBiH.

Radnici uzvikuju: "Bakire lopove".

- Neka daju i negativan odgovor, samo da razgovaramo - kazala je Kata Iveljić, javlja Avaz.

 

(Amila Alijagić)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.