23.11.2018. 17:02
3
Komšić i Džaferović o zastavi RS: Dodik je prekršio zakon, nećemo tolerirati njegovo ponašanje
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović najoštrije osuđuju postupak postavljanja zastave bh. entiteta RS prilikom današnje ceremonije na kojoj je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Đorđevića.

- Isticanje bilo koje druge zastave iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa zastavom BiH, prilikom zvaničnih međunarodnih posjeta na kojima Bosna i Hercegovina učestvuje ili je predstavljena, direktno je kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine - saopćili su Komšić i Džaferović.

S obzirom na to da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora u Bosni i Hercegovini prima u ime Predsjedništva, u konkretnom slučaju prekršen je član 5. stav 2. u vezi sa stavom 1. e) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

- Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i njegov Kabinet svjesno su ignorirali jasna prethodna upozorenja Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da isticanje zastave entiteta RS zajedno sa zastavom Bosne i Hercegovine prilikom ceremonije predaje akreditivnih pisama nije dopustivo, da je suprotno ranije utvrđenoj praksi i da predstavlja kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

Uprkos tim jasnim prethodnim upozorenjima, predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ušli su u svečani salon i na već pripremljenu postavku, koju je postavila Služba za protokol i ceremonijal u skladu s ranije utvrđenom praksom i Zakonom o zastavi Bosne i Hercegovine, neovlašteno dodali zastavu entiteta RS pored zastave Bosne i Hercegovine, time svjesno kršeći Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine - navedeno je u saopćenju.

Kabineti članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića su od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva Bosne i Hercegovine zatražili da o ovom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti poduzete sve neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine.

- Komšić i Džaferović neće tolerirati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazano od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Današnjim postupkom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsjedništva Bosne i Hercegovine - saopćeno je, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.