26.11.2018. 11:45
0
Rakulj: Nova Vlada RS-a treba nastaviti usklađivanje penzija s rastom plaća
Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković obavio je danas konsultacije s predstavnicima Udruženja penzionera RS-a, koji očekuju da penzije u tom bh. entitetu prate rast plaća.

Predsjednik tog udruženja Rade Rakulj je rekao da su to dogovorili sa prethodnom vladom.

-Dostigli smo nivo od 43,5 posto prosječne penzije u prosječnoj plaći i taj nivo ćemo pratiti – rekao je Rakulj ističući da je moguće povećanje, ali po obećanju mandatara, neće se umanjivati taj stečeni iznos.

Rakulj ističe da očekuju da se i poštuju ljudska prava najstarije populacije.

-Očekujemo nastavak stručnijeg pristupa izgradnje sistema penzijskog osiguranja, kako bi ga doveli na nivo koji važi u savremenom svijetu. Nećemo dozvoliti isključenja ljudi koji idu u penziju iz privrednog i društvenog života, jer svaki čovjek po svim konvencijama, ima pravo doživotnog rada i jednaka prava kao i svi ostali građani - ustvrdio je Rakulj.

Tvrdi da je dosad u tom smislu u RS-u bilo nerazumijevanja.

Zadovoljan je, kaže, osobom koja bi trebalo da u budućem periodu obavlja mandat entitetskog premijera te očekuje da, kako kaže, imaju dobru saradnju i razumijevanje izvršne vlasti.

Mandatar za sastav nove entitetske vlade  tokom današnjeg dana će razgovarati i s predstavnicima boračkih organizacija.




(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.