27.11.2018. 13:33
0
Mektić i Wigemark - Situacija sa smještajem migranata mnogo bolja
Na sastanku koji su danas u Sarajevu održali ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i šef Delegacije EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark o migrantskoj situaciji i uspostavljanju operativne saradnje između BiH i EUROPOL-a konstatovano je da je situacija sa smještajem migranata mnogo bolja nakon što su stvoreni uslovi i pronađene adekvatne lokacije.

Mektić je istakao da je tome značajan doprinos dala i nova Vlada USK i Grad Bihać, ali je ponovio da i dalje postoje opstrukcije od predstavnika Općine Velika Kladuša.

Naglasio je da je potrebno poboljšati koordinaciju protoka migranata kroz BiH, kako bi se spriječilo da smještajni kapaciteti u USK budu pretrpani. Najavio je da će na sastanke Operativnog štaba za pitanje migracije biti pozivani predstavnici Kantona Sarajevo i USK, u kojima boravi najveći broj migranata.

Također, Mektić je informisao ambasadora Wigemarka da se čeka stvaranje tehničkih preduslova za otpočinjanje operativne saradnje i razmjene informacija sa EUROPOL-om. Izrazio je očekivanje da će uskoro biti donesena odluka o ustupanju prostora za smještaj kontakt tačke, te da će EU finansijski podržati nabavku tehničke opreme za ovu kontakt tačku, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.   

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.