1.12.2018. 17:45
0
"Ja podstičem naše sugrađanke da prijave slučajeve nasilja u porodici, te na taj način zaštite sebe i porodicu"
Narančasti autobus, koji simbolizira kampanju "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno", u okviru 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, u organizaciji UN Women, stigao je u subotu u Brčko čijim će građanima dva dana omogučiti besplatne edukacijske vožnje.

 Prigodom službenog otvaranja kampanje ispred brčanske Gradske vijećnice, gradonačelnik Siniša Milić, koji je podržao događaj, kazao je kako bi bilo mnogo bolje da nisu u potrebi da promoviraju ovakve kampanje, jer one znače da je "nasilje u obitelji zastupljeno na našim prostorima i da je to nešto o čemu se nedovoljno priča".

 "Mi smo imali niz aktivnosti koje su bile usmjerene u pravcu prevencije i suzbijanja nasilja u obitelji. U tom smislu smo krajem veljače ove godine donijeli Zakon o borbi protiv nasilja u obitelji, koji predviđa prekršajne sankcije za počinitelje", kazao je Milić te naglasio kako to ne eliminira vođenje kaznenog postupka tamo gdje postoje elementi za takvo što.

 Napomenuo je kako je prema navedenom zakonu novina da postoji mogućnost sankcije udaljenja nasilnika iz obitelji u slučaju da vrši nasilje, te da su predviđene i druge kazne i sankcije.

 "Ja podstičem naše sugrađanke da u skladu sa zakonskim propisima distrikta Brčko prijave slučajeve nasilja u obitelji jer će na taj način zaštititi sebe i obitelj koja je stub društva", istaknuo je gradonačelnik Milić.

 Predstavnica UN Women Fedra Idžaković naglasila je da prisustvo gradonačelnika i nevladinih organizacija znači da postoje napori instituicija ali i nevladinog sektora da se zajedno nešto učini po ovom pitanju.

 "Institucije su donijele Protokol o postupanju institucija u slučaju nasilja, a radi se na pripremi za usvajanje akcijskog plana koji bi trebao pospiješiti napore na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama", kazala je Idžaković.

 Brendirani autobus će u okviru 16 dana posjetiti 8 gradova širom BiH, pružajući građanima priliku da se besplatno voze, a u autobusu saznaju više informacija o kampanji te prevenciji i načinima sprečavanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

 Danas i sutra vozit će na ustaljenim linijama u Brčkom, a nastavlja u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Mostaru, a završava u Sarajevu.

 Organizatori su pozvali sve da im se pridruže u autobusu, gdje će imati priliku saznati sve što ih zanima o načinima sprječavanja i zaštiti od različitih vrsta nasilja ali i sagledati šta mogu sami učiniti po tom pitanju, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.