5.12.2018. 13:08
0
"Dodika čeka sudbina Nikole Gruevskog"
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik napustio je današnji sastanak u zgradi Predsjedništva BiH sa delegacijom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, zbog toga što u sali, kako je rekao, nije bila zastave bh. entiteta Republika Srpska.

Delegacija Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) prije održavanja sastanka upozorila je Predsjedništvo BiH da prilikom susreta ispoštuje Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine, a koji definiše da se zastava BiH koristi prilikom svih zvaničnih međunarodnih posjeta te eksplicitno je traženo da "druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH".

Ambasador OSCE-a u BiH, Bruce G. Berton napisao je na Twitteru: "Sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira sa tri člana Predsjedništva BiH. Nažalost, predsjednik Dodik je odlučio da ne ostane", napisao je Berton.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne studije IFIMES iz Ljubljane, Zijad Bećirović, rekao je za agenciju Patria da Dodika, zbog njegovog ponašanja, čeka sudbina bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE).

„Zbog toga je Dodik toliko nervozan, jer smatra da samo stvaranjem tenzija, konflikata može politički preživjeti. Vodećim sigurnosnim službama u svijetu poznate su njegove transakcije ili bolje rečeno počinjeni kriminal. Zna se ko je sve uključen u njegov kriminal, preko koga i koliko je opljačkao Republiku Srpsku. Tu postoje elementi i međunarodnog kriminala u kojeg su uključeni i međunarodni akteri“, rekao je Bećirović .

Direktor IFIMES-a, instituta koji ima specijalni savjetodavni status pri UN-u, smatra da se postojeće tenzije u BiH, koje su, kako je rekao, stvorene i koje rastu mogu se presjeći samo na dva načina; a to je eliminacija Dodika i njegove politike iz političkog života ili da tenzije rastu do te mjere da dođe do oružanog konflikta.

„Izvjesniji je prvi način“, rekao je Bećirović.


(Patria/Admir Oručević)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.