5.12.2018. 17:27
1
Khaldoun Sinno demantovao Adema Zolja: Sarajevo je zabilježilo tužan rekord i bilo najzagađeniji grad u svijetu
Enormne vrijednosti zagađenosti zraka, uz zadržavanje visokih koncentracija toksičnih materija, predstavljaju veliku prijetnju po zdravlje stanovništva u bh. gradovima i zahtijevaju urgentnu i učinkovitu akciju, prije svega, nadležnih vlasti i institucija kako bi se otklonili uzroci i smanjile teške posljedice koje se mjere rastom smrtnosti, usljed respiratornih i drugih zdravstvenih problema.

Istaknuto je to danas na konferenciji za novinare u EU info centru, koju su povodom visokog stepena zagađenosti zraka u BiH, organizirali Fondacija Heinrich Boell u saradnji s Udruženjem građana Eko akcija iz Sarajeva i Centrom za ekologiju i energiju iz Tuzle, te neformalnom grupom građana „Grupa za čisti zrak“.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinno je tim povodom upozorio "kako se, nažalost, radi o pitanju 'života i smrti', jer radi se o zdravlju ljudi, zdravlju okoliša i dobrobiti svih nas, odnosno pitanju koje se mora urgentno riješavati“.

Istaknuo je da je Sarajevo prije nekoliko dana zabilježilo tužan rekord i bilo najzagađeniji grad u svijetu, dodajući kako se radi o kontinuitetu koji glavni grad BiH, kao i Zenica i Tuzla bilježe u pogledu lošeg kvaliteta zraka, te da je to najizraženije u zimskom periodu, i da je, zapravo, riječ o strukturalnom, a ne sezonskom pitanju.

Sinno podsjeća da je zakonodavstvo koje se odnosi na okoliš, ključno u Evropskoj uniji, te da je od 2013. godine u funkciji jedan paket (propisa) u čijem je fokusu kvaliteta zraka, a što podrazumjeva određene standarde kako bi se na najkonkretniji način smanjile prijetnje zdravlju populacije i okoliša.

Mišljenja je da BiH kao zemlja-aspirantica za priključenje EU mora učiniti daleko više na planu zaštite okoliša, uključujući sve oblasti i aktere koji mogu doprinijeti preveniranju ili otklanjanju posljedica do kojih dovodi zagađenje zraka, a kako bi se osmislio i implementirao set mjera na tom planu, dajući prednost sveobuhvatnom, strateškom i sistemskom pristupu.

- Može se, između ostalog, reducirati saobraćaj, raditi na obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i u svakom slučaju moramo imati miks mjera. Mi smo ovdje da pružimo podršku - poručio je Sinno, podsjećajući da je BiH kao članica Energetske zajednice u obavezi primjenjivati zakonodanstvo koje se odnosi na zemlje-članice te zajednice.       

Predsjednik 'Eko akcije' Anes Podić upozorio je da problem koji imamo ubija ljude, navodeći kako je 'epizoda smoga' u Londonu 1952. godine koja je trajala svega tri dana 'ubila' 12.000 ljudi.

Ilustrirajući razmjere problema koji je pogodio bh. gradove, kazao je kako su reakcije vlasti ignorantske, neadekvatne, ili zakašnjele i nepotpune  te da je jedina učinkovita mjera bilo - čekanje da puhne vjetar.

- Sarajevski kanton jedini ima uzbunu zbog zagađenja, a prag je čak pet puta veći od drugih gradova zapadne Evrope - kazao je Podić, navodeći kako je epilog svega epizoda pažnje koja se poklopi s epizodom zagađenja te da se život nastavlja kao da se ništa nije desilo.

Po njegovim riječima, Bosni i Hercegovini i cijelom regionu potrebna je ekološka agenda EU, kojom bi vlasti u BiH bile natjerane da povedu računa o okolišu, aktuelnom stanju i problemima s kojima se građani na tom planu dugi niz godina suočavaju.

- Nažalost Sarajevo je za vlast sada građevinska parcela u kojoj nema ljudi - zaključio je Podić.

Direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla Džemila Agić kazala je putem skype-a kako Sarajevo ima jedne probleme, te kako oni u Tuzli imaju kombinaciju tih problema -  industriju, individualna ložišta i saobracaj.

Podsjećajući na vrijednosti zagađenja iz prethodne godine, navela je kako je zabilježeno 515 sati prekoračenje graničnih satnih vrijednosti, a slična situacija je zabilježena i u Lukavcu i Živinicama.

Agić je stanje ocijenila katastofalnim i u pogledu dnevnih graničnih vrijednosti kao i u pogledu koncentracije sumpor-dioksida i PM čestica.

Konstatirala je kako je izostala reakcija nadležnog ministarstva, te zatražila podršku EU, međunarodnih institucija i medija kako bi se „zločinu koji se dešava u Tuzli stalo ukraj“, te ishodile konkretne mjere u skladu s evropskim standardima.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.