6.12.2018. 10:15
0
Šestorka još uvijek pregovara o resorima, rokovi za formiranje Vlade KS bit će ispoštovani
Pregovori šest političkih stranaka koje će formirati izvršnu vlast u Kantonu Sarajevo o resorima privode se kraju. Konačni dogovor mogao bi biti postignut početkom naredne sedmice.

Podsjećanja radi, bloku ljevice koji čine SDP BiH, Naša stranka i Demokratska fronta pripalo je mjesto premijera Vlade KS za koje je kandidiran Edin Forto iz Naše stranke i šest ministarstava i to zdravstva, rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica, saobraćaja, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, komunalne privrede i infrastrukture i pravde i uprave.

Blok stranaka političkog centra koji čine Narod i pravda, Savez za bolju budućnost i Nezavisna bosanskohercegovačka lista predložit će kandidate za Ministarstvo finansija, Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo privrede, Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvori iz pregovaračkih timova tvrde da se sve odvija u atmosferi dogovora i kompromisa. Rokovi koji su postavljeni za formiranje nove Vlade KS bit će ispoštovani, pa se tako očekuje da već naredne sedmice bude sazvana Skupština KS na kojoj će biti potvrđeno imenovanje Forte za mandatara za sastav Vlade KS.

Ranije je izabrano rukovodstvo Skupštine KS, a predsjedavajući je Elmedin Konaković iz Naroda i pravde te dopredsjedavajući Danijela Kristić (NiP), Vibor Handžić (Naša stranka) i Smiljana Viteškić (SDA). 

Šest stranaka je 4. decembra potpisalo programski dokument koji sadrži 29 principa i 300 mjera kojim će se voditi nova Vlada KS u svom radu.



(Patria / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.