6.12.2018. 10:13
0
Toperić: Ubistvo Khashoggija možda prisili administraciju na izmjenu planova
Slučaj ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija će možda prisiliti američku administraciju na modifikaciju svojih planova, ocijenio je vanjskopolitički ekspert Saša Toperić.

Zajedno sa republikanskim kongresmenom Morganom Griffitom i Stephenom Mooreom, savjetnikom za ekonomska pitanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, Toperić je gostovao na poznatom republikanskom radiju u Washingtonu kao potpredsjednik Transatlantske mreže lidera, novoformiranog istraživačkog centra.

Toperić, rođeni Sarajlija, komentirao je najavu povlačenja Katara iz organizacije proizviđača nafte OPEC, blokadu Katara koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, ubistvo novinara Khashoggija, reforme u Egiptu te stanje u Libiji sa osvrtom na trenutnu politiku američke administracije.

Komentirajući izlazak Katara iz OPEC-a, prve zemlje koja je to učinila od osnutka OPEC-a 1960. godine, kazao je da će Katar povećati proizvodnju nafte ali, kako na svjetskom tržištu ova zemlja ima manje od dva posto udjela u naftnoj proizvodnji, fokusirat će se na pojačanu distribuciju prirodnog gasa.

- S malim udjelom u OPEC-u, ovo je prvenstveno geopolitička odluka s ciljem skretanja pažnje na probleme političkih manipulacija cijenama nafte u samoj organizaciji. Dijelom se uzvraća i jedna vrsta diplomatske ofanzive, posebno u periodu ubistva saudijskog novinara Kashoggija i problema s kojima se saudijski prestolonasljednik suočava. Dobra vijest je da je katarski emir pozvan na 39. sastanak šefova država Savjeta za saradnju zemalja Zaljeva koji će biti održan 9. decembra - kazao je.

Potvrdio je napore Vlade SAD-a da se u krizi blokade Katara nađe rješenje diplomatskim putem. Odluka Katara za istupanje iz OPEC-a ide na ruku predsjedniku Trumpu koji zahtijeva smanjenje cijena po barelu, za što ima podršku obje stranke u američkom Kongresu.

Uz to, dodaje Toperić, američko ministarstvo pravde istražuje anitmonopolski zakon vezan za OPEC.

Toperić ukazuje i na ozbiljnost eventualne odluke o ukidanju OPEC-a bez jasno kristalizirane alternative te predlaže reformu organizacije kojom bi se smanjio monopol nad cijenama naftnih derivata te postavili novi parametri sa nižim cijenama za potrošače širom svijeta. On je dodao da veliku neizvjesnost donosi i nestabilnost u Venecueli, sigurnosni problemi u Libiji, te ponovno uvođenje sankcija Iranu.

Toperić je pozdravio napore vlade Egipta u do sada uspješnom provođenju ekonomskih reformi, implementiranim u suradnji sa MMF-om i kreditom od 12 milijardi dolara. Pozdravio je nedavno pokrenutu kampanju "Dvoje je dovoljno", koja ima za cilj da smanji natalitet u Egiptu koji je sada 5.000 novih beba dnevno. Zato je problem nataliteta ocijenio najvećim i mnogo značajnijim i od terorizma za budućnost Egipta, jer ekonomski rast i investicije ne mogu pratiti takav rast stanovništva.

On je iskazao potpuno razumijevanje za zabranu rada organizacije Islamske braće u Egiptu, koja je sa svojim ekstremnim ćelijama putem socijalnih medija podsticala na izvođenje teroristickih napada protiv koptskih kršćana u Egiptu. Istakao je rezolutnost koptskog pape Tawadrosa II s kojim se susretao u Kairu, u podršci vladi El-Sisija koja ulaže velike napore za očuvanje suživota svih Egipćana. On se nije složio sa idejom zabrane organizacije Islamske braće globalno. Toperić je kao primjer naveo šeika Ganushija, lidera konzervativne Enahda partije u Tunisu, koji je javno svoju partiju distancirao od ekstremizma, prihvatajući demokratske norme propisane vrlo modernim novim ustavom kojeg ima Tunis. On se pozitivno osvrnuo i na Khalida Meshrija, predsjednika Visokog vijeća Libije koji je iskazao spremnost da bezuslovno dođe u Tobruk na pregovore sa rivalskim političkim taborom.

Za ubistvo novinara Khashoggija, Toperić je istakao da je za SAD imperativno zaštititi slobodu novinara, slobodu riječi, te ne odustajati od adekvatnih mjera kažnjavanja Saudijske Arabije od strane američkog Kongresa.

On je izdvojio senatora Lindsaya Grahamana, republikanca iz Južne Karoline, koji je po njegovom mišljenju možda i najveći pobornik kažnjavanja Bin Salmana te insistiranja na nastavku rasvjetljavanja svih detalja vezanih za ubistvo Kashoggija.

Toperić je iskazao i razumijevanje za težinu vrlo delikatnog balansiranja koje predsjednik Trump ima u ovom slučaju, i to ne samo zbog unosnih poslovnih ugovora koje SAD imaju sa Saudijskom Arabijom, nego i zbog vrlo važne uloge koja im je dodijeljena kako u mirovnom planu za Izrael i Palestinu, tako i u implementaciji sankcija režimu u Iranu.

- Slučaj Khashoggi će možda prisiliti američku administraciju na modifikaciju svojih planova. Na Saudijsku Arabiju je već bačena mrlja koja se dugo neće moći sprati - zaključio je Toperić.

No ipak, dodao je, možda će baš ovo brutalno ubistvo Khashoggija pomoći i ubrzavanju projekta značajne modernizacije zemlje putem zahtjevnih reformi koje je Saudijska Arabija nedavno objavila za period do 2030. godine. Jedan od prvih koraka je bila i odluka da žene mogu, konačno, voziti automobile.



(FENA / Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.