6.12.2018. 12:44
0
Bivši visoki predstavnici upozorili na uplitanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH
Bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini upozorili su visoku predstavnicu Europske unije za vanjsku politiku, Federicu Mogherini, i ministre vanjskih poslova zemalja članica, na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH, objavio je N1.

Potpisnici pisma Paddy Ashdown, Christian Schwarz-Schilling i Carl Bildt, izražavaju zabrinutost miješanjem Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH, koje se, kako navode, ogleda u nedavnom pokušaju hrvatske vlade da negira legitimitet izbora Željka Komšića u tročlano državno Predsjedništvo.

“Pogrešno tumačenje slučaja 'Ljubić' se upotrebljava kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića. HDZ predstavnici iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, tvrde kako je izbor Komšića bio nelegitiman i neustavan. Ali, niti Ustav BiH ni Izborni zakon BiH ne kažu kako članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od 'svojih grupa'”, navodi se u psimu bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

“Pogrešno tumačenje slučaja 'Ljubić' se upotrebljava kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića" http://ba.n1info.com/Vijesti/a301863/Pismo-dostavljeno-N1-Bivsi-visoki-predstavnici-upozorili-na-uplitanje-Hrvatske.html …

Pismo dostavljeno N1: Bivši visoki predstavnici upozorili na uplitanje Hrvatske
U pismu koje je dostavljeno N1, bivši visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini, upozorili su visoku predstavnicu...

Dio političara i nezavisnih analitičara u Hrvatskoj također smatra da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, te da takav odnose osim što destabilizira BiH, urušava ugled Hrvatske u međunarodnoj zajednici. Takav stav ima i bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica vanjskih poslova te zemlje Vesna Pusić. 

„Jedini efekt svega toga je smanjenje ugleda Hrvatske“, rekla je Pusić u srijedu navečer gostujući na N1.

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić pozvao je nedavno u intervjuu za Patriju na pošteniji odnos Hrvatske prema BiH, te da isti princip moraju zauzeti i iz susjedne Srbije.

„Iz Srbije govore: 'Mi smo za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, ali u svemu podržavamo Milorad Dodika', a Milorad Dodik ne priznaje Bosnu i Hercegovinu. Pa, koja je politika Beograda?“, rekao je Mesić.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.