7.12.2018. 11:28
0
Reisu-l-ulema glasao na izborima u Islamskoj zajednici BiH
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obavio glasanje na izborima u Islamskoj zajednici u BiH za nivo džemata na kojima se biraju članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštinu medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike.
Kako je napomenuo izbori u Islamskoj zajednici su važni za zajednicu i njene članova zato što na taj način svojom voljom biraju ljudi koji trebaju biti zastupnici u tijelima i organima Islamske zajednice.

- Ovo je demokratski proces na nivou do koga je Islamska zajednica došla dugim nizom godina, možemo kazati decenija pa i više od stoljeća - pojasnio je reis, javila je MINA.

Smatra da ovu praksu treba sačuvati, razvijati i unaprjeđivati što je vrlo bitno jer na ovaj način svaki musliman, član zajednice, može iskazati svoju volju, biti biran, ali i birati druge za koje smatra da mogu ponijeti predstavljati muslimana i očuvati vjerski i nacionalni identitet Bošnjaka muslimana.

- Zato je važno stalno razvijati svijest o potrebi da se učestvuje u izborima i da se ta demokratska volja naroda stalno unapređuje - istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

Ocijenio je da je učešće mladih jako važno jer oni na taj način uče da uviđaju da je "potrebno ponijeti emanet u Zajednici".

- Kada su u pitanju žene, smatra da nije dovoljno rađeno u proteklim godinama i decenijama da se one uključe u rad Islamske zajednice, ali danas smo u nešto boljoj poziciji nego što smo bili - kazao je.

Istaknuo je međutim da uvijek prijeti i opasnost da se učini inverzija toga zbog čega je važno njihovo uključenje, ali ukoliko su one pasivne i nemaju tu volju, niko ne može uime njih to učiniti jer takav je izborni proces.

- Smatram da se one trebaju odvažiti jer sada imaju priliku da se uključe, da budu glasnije i da zahtijevaju promjenu određenih pravila, ako smatraju da ih treba mijenjati, ali se ne smije ugroziti demokratski princip izbora u Islamskoj zajednici - dodao je reisu-l-ulema Kavazović.

Džematlije će danas moći u svojim matičnim džematima glasati do 19 sati, a s obzirom da je petak, mnogi mogu iskoristiti odlazak na džuma-namaz i realizirati ovo svoje pravo i obavezu.

Aktivno biračko pravo (osoba koja može glasati) u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina života.

U subotu, 22. decembra, održat će se izborne skupštine medžlisa za izbor članova izvršnih odbora medžlisa, dok će u nedjelju, 23. decembra, biti održane u svim izbornim okruzima izbori za članove Sabora Islamske zajednice u BiH.

(Fena/Alen Avdić)  
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.