10.12.2018. 16:07
0
Ministri vanjskih poslova EU o BiH raspravljali manje nego o ostalim zemljama
Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Marija Burić-Pejčinović kazala je nakon današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU u Strasbourgu da je sastanak bio više fokusiran na ostale zemlje regiona nego na BiH.

„Na prethodnom vijeću u novembru, koje je incirala Hrvatska, bila je izuzetno intenzina rasprava o BiH, tako da ovaj put sastanak nije bilo toliko koncentrisan na BiH“, kazala je Burić-Pejčinović.

Ona je dodala kako danas "nije bilo ništa posebno osim spominjanja nekoliko važnih tema poput što bržeg formiranja vlasti u BiH".

„Sa strane Hrvatske, mi smo ponovili naše stajalište da mislimo da je veoma važno da se što prije pristupi izmjeni izbornog zakona i da se u primjeni izbornih rezultata svakako mora primijeniti presuda Ustavnog suda u slučaju "Ljubić" gdje treba poštovati ono što je Ustavni sud zaključio vezano uz popunu Doma naroda Federacije“, istakla je šefica hrvatske diplomatije.

Ona je dodala kako na današnjem sastanku nije bilo govora o pismu koje su trojica bivših visokih predstavnika u BiH uputila Federici Mogherini oko hrvatskog miješanja u unutrašnje stvari BiH.

Zvanična Hrvatska je današnji sastanak dugo najavljivala kao sastanak od posebnog značaja za tzv. hrvatsko pitanje u BiH, ali prema izjavama ministrice vanjskih poslova, očito je, kako sastanak nije prošao onako kako se očekivalo.


(Patria/Admir Oručević)

MinistriEU
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.